Isărescu: Dobânzile la depozite ar trebui să fie sub 9% - VIDEO

Dobânzile la depozitele bancare ar trebui să se plaseze sub rata de politică monetară, respectiv sub 9% pe an, întrucât băncile pot să îşi acopere necesarul de lichiditate pe termen scurt de la banca centrală, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

22 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Dobânzile la depozite ar trebui să fie sub 9% - VIDEO

Isărescu: Dobânzile la depozite ar trebui să fie sub 9% (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Dobânzile la pasive ar trebui să fie sub dobânda noastră, sub 9% pe an, pentru că piaţa şi-a revenit, iar băncile îşi vor găsi necesarul de lichiditate pe termen scurt, venind la BNR", a spus Isărescu, comentând afirmaţiile din comunicatul Consiliului de Administraţie al BNR privind distorsiunile dobânzilor din piaţă.

Oficialul băncii centrale crede că dobânzile vor scădea în perioada imediat următoare şi respinge analizele apărute în mass-media că o intrare în normalitate ar fi posibilă în 6-12 luni.

"Se dau în continuare dobânzi, chiar la depozite noi, cu 12-13%. Probabil că ceva în bucătăria internă a băncilor nu funcţionează. (...) Distorsiunea este şi faţă de rata inflaţiei. La 6% inflaţie, băncile dau 6% rată reală. E un lux, ca să fiu delicat", a spus guvernatorul BNR.

Potrivit lui Isărescu, ratele înalte practicate de bănci sunt contrabalansate doar de informaţiile şi analizele negative privind România, care opresc un flux mare de capital către economie.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, să reducă cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii de politică monetară, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să scadă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%.

Analiştii consideră că reducerea ratei dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii de către BNR, prin care s-au eliberat aproximativ două miliarde de euro, va conduce, iniţial, la scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară şi, ulterior, a ratelor la creditele acordate de bănci.

Video Stirileprotv.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici