Video Joburi în pericol. Meseriile care ar putea dispărea de pe piaţă în următorii 10 ani

  • Joburi precum cele de vânzător, şofer, curier şi traducători ar putea dispărea de pe piaţă în următorii 10 ani
  • România ţine pasul cu evoluţia tehnologică, spune Sorin Faur de la Academia de HR
  • Roboţii ar putea înlocui milioane de angajaţi în 10 ani
14499 afișări

O dată cu dezvoltarea tehnologiei, dispar şi unele meserii. Vânzătorii, şoferii sau librarii sunt câţiva dintre cei care vor fi nevoiţi să se reorienteze pe piaţa muncii. Cum ţine România pasul în acest context?

Sorin Faur, Academia de HR: În România, nu toate lucrurile astea vor pătrunde deodată pentru că ţine şi de rata lor de absorbţie şi de inteligenţa utilizării, şi de costuri. S-ar putea să fim cu câţiva ani în urma unor state dezvoltate dar nu foarte mult. În unele zone vom fi uşor în întârziere, acolo unde investiţiile sunt mai mari şi necesită un capital de intrare mai accentuat, în alte zone vom intra la cel mai înalt nivel pentru că nu avem nimic, nu avem nimic de înlocuit şi vom pune ce este mai nou.”

Nu mai e mult până când roboţii vor prelua de la oameni milioane de joburi. Cam 10 ani, estimează experţii.

În esenţă vor dispărea joburile care au o natură repetitivă, mecanică, manuală. În măsura în care tehnologia va evolua, tehnologia maşinilor inteligente de ex, vor dispărea şoferii, o parte din taximetrişti, curierii, pentru că vom avea maşini inteligente, vor fi self drive, se vor conduce singure. În magazine, vedem deja cum în pandemie foarte multe magazine s-au adaptat, au pus mai multe zone de self-service. S-ar putea să vedem o disparaţie sau o reducere substanţială a vânzătorilor” a adăugat Sorin Faur.

La recepţie deja avem roboţi inteligenţi sau alte tipuri de asistenţi virtuali. Zona de curăţenie, iarăşi va fi o zonă în care roboţii vor fi dezvoltaţi. Vor fi afectate şi job-uri mai sofisticate precum cel de traducător.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici