Marile companii europene s-au pregătit pentru vremuri grele. Rezervele acumulate sunt de trei ori mai mari decât acum zece ani

Marile companii europene au acumulat rezerve de 475 miliarde de dolari, de peste trei ori mai mult decât deţineau în urmă cu 10 ani, pregătindu-se astfel pentru cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii 4 ani, însă economisirea banilor poate deveni un dezavantaj pe termen lung.

Urmărește
769 afișări
Imaginea articolului Marile companii europene s-au pregătit pentru vremuri grele. Rezervele acumulate sunt de trei ori mai mari decât acum zece ani

Marile companii europene s-au pregătit pentru vremuri grele: Rezervele acumulate sunt de trei ori mai mari decât acum zece ani (Imagine: Shutterstock)

Companiile europene riscă să-şi piardă competitivitatea în raport cu rivalii din Statele Unite, care ar putea obţine un avantaj prin achiziţii şi investiţii oportune, potrivit unei analize Bloomberg.

Rezervele cash deţinute de 265 de companii din componenţa indicelui Stoxx 600 al celor mai importante acţiuni europene totalizează 475 miiliarde de dolari la finele anului trecut. Grupul analizat include marile companii europene care au raportat deja rezultatele financiare pe 2012, cu excepţia băncilor şi companiilor de asigurări.

În 2002, aceleaşi companii deţineau rezerve de numai 136 miliarde de dolari, iar sumele raportate pentru finele lui 2012 sunt cu 14% mai ridicate decât la sfârşitul lui 2011, situaţie care subliniază că marile corporaţii din Europa au pus bani deoparte pentru vremuri grele.

Printre companiile din Europa care deţin rezerve de numerar mai mari de 10 miliarde de dolari se numără Siemens (Germania), Vodafone (Marea Britanie) şi Total (Franţa), notează Bloomberg.

"Multe companii europene adoptă o viziune conservatoare în privinţa structurii de capital şi menţin deţineri semnificative de bani cash. Li se pare dificilă anticiparea impactului combinat al şomajului ridicat, taxelor mai mari, cheltuielilor publice mai mici şi declinului cererii din partea consumatorilor", comentează pentru Bloomberg Francois-Xavier de Mallmann, şeful departamentului de investment banking în cadrul Goldman Sachs, Londra.

Zona euro va înregistra doi ani consecutivi de scădere a Produsului Intern Brut pentru prima dată de la adoptarea monedei unice, potrivit prognozei prezentată recent de Comisia Europeană.

Companiile din Europa de Vest au anunţat de la începutul acestui an achiziţii în valoare totală de 50 miliarde de dolari, aproximativ jumătate din valoarea tranzacţiilor din acelaşi moment al lui 2012. În Statele Unite, achiziţiile anunţate până acum totalizează 184 miliarde de dolari, aproape dublu faţă de nivelul înregistrat în urmă cu 12 luni.

Pentru a ţine de bani, companiile europene recurg inclusiv la limitarea plăţilor către acţinari. Lufthansa a anunţat recent că va suspenda plata dividendelor pentru prima dată din 2010 pentu a economisi bani, iar compaini precum Telecom Italia, Royal KPN, Telefonica, PSA Peugeot Citroen sau Faurecia au anunţat în ultimele câteva luni anularea sau reducerea dividendelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici