Marile patronate din UE cer Bruxellesului ca Pactul Verde să fie însoţit de un Pact Industrial

Marile patronate din UE cer autorităţilor de la Bruxelles ca Pactul Verde să fie însoţit de un Pact Industrial: Trebuie să decarbonizăm fără a dezindustrializa şi să ne asigurăm că întreprinderile au mijloacele necesare pentru a investi în această transformare.

155 afișări
Imaginea articolului Marile patronate din UE cer Bruxellesului ca Pactul Verde să fie însoţit de un Pact Industrial

Marile patronate din UE cer Bruxellesului ca Pactul Verde să fie însoţit de un Pact Industrial

Marile patronate din Uniunea Europeană membre BusinessEurope, printre care şi Confederaţia Patronală Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, susţin că transformarea Pactului Verde (Green Deal) într-o strategie de creştere care să atingă obiectivele „Fit for 55” pentru 2030, consolidând în acelaşi timp competitivitatea, trebuie să fie însoţită şi de un Pact Industrial (Industrial Deal), pentru a asigura că tranziţia verde şi digitală duce la un succes economic durabil şi la bunăstare socială.

„Companiile europene sunt pe deplin angajate în dezvoltarea unei economii verzi şi în realizarea ambiţiilor UE privind neutralitatea climatică. Trebuie totuşi să decarbonizăm fără a dezindustrializa şi să ne asigurăm că întreprinderile au mijloacele necesare pentru a investi în această transformare profundă”, spun reprezentanţii marilor patronate din UE, citaţi de Ziarul Financiar.

În acest sens, reprezentaţii BusinessEurope îndeamnă viitoarea preşedinţie belgiană a UE să adopte câteva propuneri esenţiale pentru competitivitatea companiilor europene.

„Contăm pe Preşedinţia belgiană pentru a se asigura că UE:

-Asigură un nou design al pieţei energiei electrice şi merge dincolo de asta, abordând diferenţele structurale de cost al energiei dintre UE şi principalii competitori;

-Promovează dezvoltarea tuturor tehnologiilor care contribuie la decarbonizare, inclusiv a tehnologiilor-cheie pentru sectoarele greu de decarbonizat, pentru a stimula investiţiile transformatoare în toate sectoarele şi lanţurile valorice;

-Convine asupra unui cadru de guvernanţă economică credibil, favorabil investiţiilor şi creşterii economice;

-Promovează o abordare echilibrată a politicii sociale a UE, concentrându-se pe reducerea deficitului de forţă de muncă şi a necorelării competenţelor, prin măsuri de educaţie şi formare profesională şi o mai bună adaptare a programelor de studii la nevoile întreprinderilor. În acest sens, este necesară acordarea atenţiei speciale competenţelor necesare pentru tranziţia ecologică şi digitală, precum şi agrearea unor măsuri de activare a şomerilor şi a persoanelor inactive;

-Are o discuţie amplă cu partenerii sociali europeni cu privire la diverşi factori structurali care subminează competitivitatea şi investiţiile industriale în Europa pentru a deschide calea către un Pact industrial susţinut de liderii europeni, de angajatorii şi angajaţii europeni, care să poată fi pus în prim-planul agendei UE în 2024-2029”.

O altă acţiune prioritară pentru prima jumătate a anului 2024 vizează reducerea poverii de reglementare pentru companiile europene.

„Dezvoltarea companiilor europene este îngreunată de două fenomene. Pe de o parte, reglementarea excesivă, proceduri de aprobare complexe şi politici care reflectă aversiune faţă de risc, ceea ce împiedică inovarea, descurajează spiritul antreprenorial şi subminează investiţiile în Europa. Pe de altă parte, observăm că funcţionarea pieţei unice este încă deficitară, din cauza obstacolelor care persistă în calea mobilităţii transfrontaliere, a transpunerii şi aplicării neuniforme a reglementărilor UE şi a prea multor excepţii şi exceptări”, spun reprezentanţii BusinessEurope.

În paralel, oficialii BusinessEurope consideră că este esenţial să existe un echilibru între securitate şi stimularea economiei europene.

„UE reprezintă doar 6% din populaţia mondială, în timp ce 85% din creşterea economică din următorii ani va fi generată în afara UE. Nu vom deveni mai puternici din punct de vedere economic sau politic dacă întoarcem spatele lumii. Nu poate exista autonomie strategică fără deschidere”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici