Măsuri de protecţie socială pentru salariaţii disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului

Salariaţii disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului S.A. vor beneficia de măsuri de protecţie socială, după ce Guvernul a alocat, miercuri, 101.426 lei pentru cei 332 de salariaţi disponibilizaţi de la această companie.

284 afișări
Imaginea articolului Măsuri de protecţie socială pentru salariaţii disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului

Măsuri de protecţie socială pentru salariaţii disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto )

”Situaţia economico-financiară a Compania Naţională a Uraniului SA (CNU) a determinat aplicarea unor măsuri de reorganizare şi redresare financiară, printre care reducerea cheltuielilor cu personalul, ceea ce implică şi măsuri de concediere colectivă. În acest sens, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor CNU a aprobat Panul de disponibilizare, în data de 4 noiembrie a.c., în cadrul unui plan de măsuri mai amplu. În acest context, Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecţie socială destinate unui număr de 332 de salariaţi disponibilizaţi de la Compania Naţională a Uraniului. Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de şomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la Compania Naţională a Uraniului”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit informării Executivului, acest venit lunar de completare se adaugă indemnizaţiei de şomaj şi se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s¬-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Salariul mediu pe economie în ianuarie 2016 a fost de 1.943 lei net (2.688 lei brut), în creştere cu 11,7% faţă de luna ianuarie 2015.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani şi 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici