MFP: Metodele statistice privind deficitul dezavantajează ţările care au reformat sistemele de pensii

Metodele statistice utilizate pentru calcularea deficitelor bugetare şi datoriilor publice dezavantajează statele membre care au reformat sistemele de pensii sau sunt în proces de reformare a acestora, în raport cu ţările care nu implementează astfel de schimbări, apreciază Ministerul Finanţelor.

14 afișări
Imaginea articolului MFP: Metodele statistice privind deficitul dezavantajează ţările care au reformat sistemele de pensii

MFP: Metodele statistice privind deficitul dezavantajează ţările care au reformat sistemele de pensii (Imagine: Mediafax Foto)

"România a semnat, în data de 6 august, alături de alte opt state membre, o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi comisarului european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn. În scrisoare se atrage atenţia asupra faptului că metodele statistice utilizate în prezent pentru calcularea deficitelor bugetare şi a datoriilor publice dezavantajează statele membre care şi-au reformat sistemele de pensii sau sunt în proces de reformare a acestora, în raport cu statele membre care nu implementează astfel de reforme", se arată într-un comunicat al MFP.

Reformele au ca obiectiv sustenabilitatea pe termen lung a sistemelor de pensii, în contextul presiunilor puse de îmbătrânirea populaţiei din diferite state membre.

Semnatarii scrisorii apreciază că ar trebui îmbunătăţit modul de calcul al deficitului bugetar şi al datoriei publice, ţinându-se cont de noile reforme din sistemul de pensii, pentru ca datele raportate prin notificarea fiscală să fie comparabile.

Iniţiativa aparţine Poloniei şi a fost susţinută de România, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia.

"Un subiect important aflat pe agenda publică europeană este cel privind guvernanţa economică, acesta fiind dezbătut de mai multe ori în cadrul Task Force-ului coordonat de însuşi preşedintele Consiliului European. Reprezentantul desemnat în cadrul Task Force-lui de preşedintele României, Traian Băsescu, este ministrul finanţelor publice, Sebastian Vladescu. În cadrul grupului «sherpa» de pregatire a Task force-ului participă secretarul de stat Alexandru Nazare. Astfel, România, împreună cu Polonia, au susţinut constant în cadrul Task Force-ului tratarea în mod echitabil a statelor membre care implementează reformele în sistemul de pensii şi a celor care nu au aplicat încă aceste reforme", se menţionează în comunicat.

Discuţiile din cadrul acestui grup au fost generate în contextul crizei economico-financiare, care a condus la deteriorarea semnificativă a finanţelor publice europene, prin deficite bugetare şi datorii publice care depăşesc cu mult valorile de referinţă de 3% din PIB, respectiv 60% din PIB.

Presa internaţională a relatat, marţi, că România şi alte opt state membre ale Uniunii Europene au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară.

Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru economie şi politică monetară a confirmat primirea scrisorii şi a arătat că răspunsul va urma "în următoarele săptămâni".

Potrivit Reuters, care citează ministerul ungar al Economiei, cele nouă state au cerut să se ţină seama de costurile reformelor din sistemul de pensii în execuţia bugetară.

Una dintre primele reacţii oficiale a venit de la guvernul german, care s-a arătat "foarte sceptic" în privinţa propunerii, potrivit Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici