Ministerul Energiei: Importurile de electricitate au fost „în interesul consumatorului final”

Consumatorii finali „trebuie să aibă acces la cea mai ieftină energie disponibilă”, astfel că importul realizat în această dimineaţă „a fost unul în interesul consumatorului final din România”, se arată într-o notă transmisă luni de Ministerul Energiei.

786 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei: Importurile de electricitate au fost „în interesul consumatorului final”

Ministerul Energiei: Importurile de electricitate au fost „în interesul consumatorului final” (Imagine: Victor Ciupuliga / Mediafax Arhiva Foto)

„România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producţia internă: există suficiente unităţi de producţie şi stocuri de combustibili pentru acoperirea întregului necesar de consum al ţării, România înregistrând inclusiv disponibilităţi pentru export (de exemplu, azi noapte – n.n. duminică spre luni – România a exportat în intervalul 3, circa 483 de MWh/h). Importul de energie electrică din data de 13 februarie 2017 înregistrat în intervalul 9 s-a realizat prin intermediul pieţei pentru ziua următoare, cuplată cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia”, arată ministerul.

De asemenea, „mecanismul care stă la baza funcţionării pieţei cuplate este bunăstarea socială a consumatorilor final: aceştia trebuie să aibă acces la cea mai ieftină energie disponibilă. În intervalul sus amintit, energia vândută în România se situa la un preţ mai mare decât energia provenită din cuplare (circa 74 de euro/MW - preţ România faţă de circa 71 de euro MW - preţ piaţă pentru ziua următoare cuplată). Ca atare, importul realizat în acest interval orar a fost unul în interesul consumatorului final din România”, se precizează în nota transmisă de Ministerul Energiei.

Potrivit instituţiei, „inclusiv în momentele de vârf de iarnă în care România a înregistrat consumuri istorice de energie, ţara noastră a produs circa 10.000-11.000 MWh, asigurând nu doar necesarul intern, ci şi cantităţi pentru export (circa 1.000-1.500 de MWh), România fiind un factor de echilibru în regiune”.

România a început în dimineaţa zilei de luni să importe enegie electrică, consumul depăşind producţia. Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a precizat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre o cantitate mică de energie, importată la un preţ mai mic cel decât din producţia internă.

„Faptul că importăm la un moment dat mai multă energie decât exportăm nu înseamnă că avem o problemă în a nu ne putea asigura consumul energetic. Vorbim de cantităţi mici importate, sub 3%, 350 de MWh raportaţi la 9.000 MWh, cât este consumul României. Până la 8 dimineaţa, România exporta mai multă energie decât importa. De la ora 8 importurile au depăşit exporturile, dar vorbim despre cantităţi foarte mici. Adică consumăm mai multă energie decât producem, însă asta nu înseamnă că România este în criză, mai ales că noi, în ultima perioadă, mai mult am exportat”, a spus Răzvan Nicolescu, în prezent consultant în cadrul companiei Deloitte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici