Ministerul Finanţelor: Conducătorii instituţiilor răspund penal dacă depăşesc limitele creditelor de angajament

Toţi conducătorii de instituţii care depăşesc limitele creditelor de angajament sau utilizează alocările bugetare în alte scopuri răspund în faţa legii penale, avertizează Ministerul Finanţelor, într-un comunicat transmis duminică.

1226 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor: Conducătorii instituţiilor răspund penal dacă depăşesc limitele creditelor de angajament

Ministerul Finanţelor: Conducătorii instituţiilor răspund penal dacă depăşesc limitele creditelor de angajament

„Regulile şi limitele cheltuielilor instituţiilor publice centrale din România (agenţii, ministere) sunt prevăzute de Legea finanţelor publice (Legea nr. 500/2002 cu modificările şi completările ulterioare) şi de Legea anuală a bugetului dezbătută astăzi. Regulile şi limitele cheltuielilor instituţiilor publice locale din România (primării, consilii locale, consilii judeţene) sunt prevăzute de Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale şi de bugetele proprii ale acestora. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2017 respectă întocmai exigenţele celor două legi menţionate anterior şi suspendă doar obligaţia de evidenţiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale. Trebuie precizat faptul că atât bugetul pentru 2016, elaborat de guvernul trecut, cât şi bugetul pentru anul 2017, dezbătut astăzi, au fost redactate în aceste condiţii”, menţionează Ministerul Finanţelor.

Iar pentru asigurarea derulării în bune condiţii a contractelor multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în infrastructură, comisiile reunite au adoptat următorul amendament: „Pentru anul 2017, angajarea cheltuielilor pentru finanţarea acţiunilor anuale se face în limita creditelor bugetare aprobate, cu excepţia acţiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament”.

De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare şi pentru eliminarea oricărei posibilităţi de interpretare, comisiile reunite au adoptat următorul amendament, care precizează în mod expres că se menţine răspunderea în faţa legii pentru cheltuirea banului public: „În anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) şi (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică de către toate instituţiile şi autorităţile publice”.

În cadrul dezbaterilor din Parlament (comisiile reunite pentru Buget-Finanţe şi Bănci), reprezentanţii Ministerului Finanţelor au susţinut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele două amendamente.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici