Ministerul Finanţelor: România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB în 2017

În replică la informaţiile difuzate de Biroul de Statistică al Uniunii Europene, Eurostat, care anunţau pentru România deficite bugetare trimestriale mai mari de 3% din PIB, Ministerul Finanţelor precizează că ţinta de deficit pentru finalul anului 2017 „este în program”.

439 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor: România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB în 2017

Ministerul Finanţelor: România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB în 2017

Valoarea comunicată de Eurostat - 3,2% din PIB - este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectând componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare din 2016, şi raportată la PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală din cele 4 trimestre ale anului”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În 2016, PIB în trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei în timp ce valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei.

De asemenea, precizează MFP, „în datele publicate de Eurostat se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul II 2016, în timp ce valoarea înregistrată în trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIB”.

Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul I) „se observă că deficitul bugetar a crescut doar marginal cu 0,1 puncte procentuale, la 3,2% din PIB, ceea ce sugerează că ţinta de deficit pentru finalul anului 2017 este în program”, precizează MFP.

România înregistrează cea mai mare creştere a deficitului bugetar din PIB în primul trimestru din 2017 comparativ cu trimestrul trecut, de 1,3%, de la 1,8% în trimestrul 4 din 2016 la 3,2% în trimestrul 1 din 2017 - calculat după standardele europene ESA - potrivit unui raport Eurostat publicat joi.

Doar Franţa înregistrează un deficit mai mare decât cel al României, de 3,3%.

În primul trimestru din 2017, rata deficitului guvernamental ajustat sezonier din PIB a rămas la 0,9% în zona euro, o scădere comparativ cu rata de 1,1% înregistrată în al patrulea trimestru din 2016. În UE, rata deficitului din PIB a rămas la 1%, în scădere faţă de trimestrul trecut.

În primul trimestru din 2017, venitul guvernamental total, în zona euro, a fost de 46,5% din PIB, o creştere comparativ cu al patrulea trimestru din 2016, când rata a fost de 46,3%. Totalul cheltuielilor guvernamentale, în zona euro, a fost de 47,4% din PIB.

În UE, venitul guvernamental total a fost de 45,2% din PIB, în primul trimestru din 2017, faţă de 45,1% în al patrulea trimestru din 2016. Totalul cheltuielilor guvernamentale, în UE, a fost de 46,2% din PIB, faţă de rata de 46,3% în trimestrul trecut.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici