Ministrul Agriculturii: Vă asigur că de la 1 august preţurile alimentelor de bază vor fi mai mici

Ministrul Agriculturii, Florin Ionuţ Barbu, dă asigurări că de la 1 august preţul alimentelor de bază va fi mai mic: „Sunt convins că această OUG va stopa creşterea preţurilor şi va aduce un preţ mai mic la raft pentru români”.

291 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii: Vă asigur că de la 1 august preţurile alimentelor de bază vor fi mai mici

Ministrul Agriculturii: Vă asigur că de la 1 august preţurile alimentelor de bază vor fi mai mici

„Aceste alimente sunt cele mai consumate în România. Sunt acele produse de care au nevoie românii, produse de bază. Sunt sigur ca aceste produse vor fi la rafturi. Sunt convins că această OUG va stopa creşterea preţurilor şi va aduce un preţ mai mic la raft pentru români. Vă asigur că de la 1 august preţurile alimentelor de bază va fi mai mic”, spune Florin-Ionuţ Barbu.

Ministrul Agriculturii a anunţat că în şedinţa de vineri Executivul a aprobat OUG privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

El a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor cu privire la procentul diminuării preţurilor alimentelor de bază.

„De astăzi începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări. Aprobăm ordonanţa de urgenţă ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază. Este prima ţintă importantă enunţată şi asumată de aceast Guvern şi mă bucur că am reuşit în doar două săptămâni să avem ordonanţa pe masa Guvernului”, afirma Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de guvern.

Premierul spunea că este prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază.

Potrivit prevederilor OUG, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:
 
maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte
maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale
maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.
 
Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanţei de urgenţă, cuprinde:
 
pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi
lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l
brânză telemea de vacă vrac
iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
făină albă de grâu ”000” 1 kg
mălai 1 kg
ouă găină calibru M 10 buc.
ulei de floarea soarelui 1 l
carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc
legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă
cartofi proaspeţi albi vrac
zahăr alb tos 1 kg
 
Pentru lista de alimente menţionată, unităţile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora şi de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.
 
Ordonanţa de Urgenţă va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici