Moneda euro scade de patru săptămâni, cel mai îndelungat declin într-un an şi jumătate

Moneda euro a încheiat şi această săptămână în scădere faţă de dolar, marcând cel mai îndelungat trend descendent din ultimele 18 luni, după ce Germania nu a reuşit să plaseze pe piaţă o treime din obligaţiunile oferite într-o licitaţie, alimentând temerile privind criza datoriilor de stat.

1064 afișări
Imaginea articolului Moneda euro scade de patru săptămâni, cel mai îndelungat declin într-un an şi jumătate

Moneda euro scade de patru săptămâni, cel mai îndelungat declin într-un an şi jumătate (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Euro a scăzut vineri cu 2,1%, la 1,3239 dolari, de la 1,3525 dolari la finele săptămânii anterioare. Faţă de yen, moneda unică a pierdut 1,1%, la 102,91 yeni pe unitate.

Pe de altă parte, dolarul a crescut pentru prima dată în ultimele trei săptămâni faţă de valuta japoneză, apreciindu-se cu 1,1%, la 77,73 yeni.

Vineri, moneda euro a fost afectată de retrogradarea ratingului Belgiei de către Standard & Poor's. Guvernul belgian are programate pentru săptămâna viitoare mai multe licitaţii de obligaţiuni, inclusiv titluri cu maturitatea la zece ani.

Italia şi Franţa ies de asemenea pe pieţele financiare săptămâna viitoare.

Italia s-a împrumutat vineri cu 8 miliarde euro pe şase luni printr-o licitaţie de obligaţiuni, la dobânzi aproape duble faţă de emisiunea similară din octombrie, în timp ce randamentul titlurilor cu scadenţa la 10 ani a ajuns la 7,3%.

Dolarul s-a apreciat în raport cu toate valutele de referinţă, după ce "supercomisia" pe buget din Congresul SUA şi-a încheiat fără succes mandatul, eşuând în tentativa de a găsi măsuri de reducere a deficitului şi a datoriei publice care să satisfacă ambele partide dominante, cel Republican şi cel Democrat.

Investitorii au cumpărat titluri de Trezorerie SUA, randamentul de referinţă coborând cu 0,05 puncte procentuale, la 1,96%. Dobânda titlurilor SUA pe zece ani a coborât astfel sub 2% pentru prima dată în ultimele opt săptămâni.

Dobânzile mari acceptate vineri de Italia au trimis euro la minimul ultimelor şapte săptămâni faţă de dolar, la două zile după ce Germania, cea mai mare economie din zona euro, nu a reuşit să găsească inevstitori pe piaţă pentru 35% dintr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani prin care a încercat să împrumute 6 miliarde euro.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reiterat joi poziţia împotriva unor obligaţiuni comune ale zonei euro şi unui rol mai agresiv, cu atribuţii sporite, al Băncii Centrale Europene în combaterea crizei.

Merkel a notat, într-o conferinţă susţinută alături de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi noul premier italian Mario Monti, că finanţarea statelor din zona euro prin titluri comune ar conduce la convergenţa dobânzilor. Obligaţiunile guvernamentale pe 10 ani ale Germaniei aveau vineri o dobândă de 2,26%, în timp ce titlurile similare italiene se tranzacţionau la 7,26%.

Costul la care băncile europene se finanţează în dolari a atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2008.

Ratingul Belgiei a fost redus la AA de către S&P, care a arătat că garanţiile bancare, instabilitatea politică şi creşterea economică încetinită vor împiedica autorităţile să reducă nivelul datoriei de stat. Decizia S&P reprezintă prima retrogradare a Belgiei din ultimii 13 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici