MONITORIZAŢI cu drona. CNAIR va controla inopinat şantierele/ Grindeanu: Fac un apel la constructori, să-şi schimbe modalitatea de execuţie a lucrărilor

CNAIR va controla inopinat şantierele cu ajutorul dronelor, procedura de achiziţie prin licitaţie publică a două drone fiind demarată şi urmând să fie finalizată, cel mai probabil, în luna iulie, a anunţat joi Ştefan Ioniţă, directorul provizoriu al instituţiei.

1037 afișări
Imaginea articolului MONITORIZAŢI cu drona. CNAIR va controla inopinat şantierele/ Grindeanu: Fac un apel la constructori, să-şi schimbe modalitatea de execuţie a lucrărilor

MONITORIZAŢI cu drona. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va controla inopinat şantierele

Premierul Grindeanu a spus, joi, după vizita de lucru de la Ministerul Transporturilor, că face un apel la constructori pentru a-şi schimba modalitatea de execuţie a lucrărilor, fiind nemulţumit de ritmul de lucru, iar aceştia trebuie să respecte angajamentele din contracte.

Apelul de astăzi este către parteneri, către cei care au câştigat aceste contracte şi care trebuie să le execute. (...) Apelul meu este să-şi schimbe ritmul şi să-şi schimbe abordarea legată de modul în care fac execuţia acestor lucrări”, a declarat premierul României.

Prim-ministrul a transmis că va umări modul de execuţie a lucrărilor în infrastructură. „Poate au fost învăţaţi în anii trecuţi cu un anumit mod de a face lucrurile de infrastructură. (...) Dacă au fost învăţaţi în aceşti ani într-un anumit mod, ar trebui să şi-l schimbe şi vom urmări modul în care se execută aceste lucrări şi să le intre bine în cap că modul în care vor înainta şi ceea ce s-au angajat prin contracte trebuie să respecte”, a spus Grindeanu.

Premierul a mai transmis că, în caz contrar, se va face apel la clauzele din contractele existente, iar companiile vor fi nevoite să plătească. „Sunt diverse mecanisme în contractele pe care le au şi chiar dacă au în spate foarte multe case de avocatură sau diverse lucruri care să îi susţină, să ştiţi că se va apela la modul cât se poate de dur la aceste clauze care îi vor pune într-un final să plătească dacă nu respectă. Vreau să le trasmit hotărârea ministerului Transporturilor, a Guvernlui, a companiei, de a urmări şi să le transmit dorinţa noastră de a colabora conform contractelor existente, să nu găsească tot timpul tot felul de subterfugii la care să apeleze, prin care să decaleze termenele de execuţie ş.a.m.d.”, a explicat Sorin Grindeanu.

Dorinţa noastră este să colaborăm într-un parteneriat constructiv, în interesul ţării noastre. Interesul, din acest punct de vedere, este de a avea infrastructură”, a spus prim-ministrul.

Procedura de achiziţie a dronelor a fost demarată, iar Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) va achiziţiona echipament care să ajute la realizarea verificărilor din teren, a explicat Ioniţă, directorul provizoriu al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Drona e un element de supracontrol pe care intenţionăm să-l achiziţionăm. (...) Dronele vor fi mânuite de angajaţii CNAIR care vor face controale inopinate, vor face filmări astfel încât nu ştie nimeni că se duc. Noi o să postăm imaginile pe site-ul nostru astfel încât să fie vizibile şi le vom folosi, pe viitor, şi ca probe în eventuale dispute pe care le avem cu aceşti antreprenori”, a spus directorul CNAIR.

Ştefan Ioniţă a spus că în urma controalelor realizate de CESTRIN au fost descoperite lucruri care nu corespundeau din punct de vedere tehnic.

CESTRIN face deja aceste verificări inopinate. Avem rapoarte, avem analize de laborator care deja au fost certificate. Am transmis antreprenorilor măsuri de remediere. Am găsit lucruri care nu corespundeau din punct de vedere tehnic. Antreprenorii sunt surprinşi de acest mod de lucru”, a spus Ioniţă.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a precizat că monitorizarea şantierelor va fi fizică până la achiziţia dronelor, iar în perioada următoare ministrul intenţionează să facă vizite de lucru neanunţate. „În perioada următoare o sa fac vizite inopinate pe teren”, a transmis Răzvan Cuc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici