Moody's estimează că România va avea o creştere economică de 3% în 2024

Moody's estimează că economia României va avea o creştere de 3% în 2024 şi de 3,5% în 2025, sustinută de consum, dar şi de investitiile publice şi private, în timp ce Guvernul se va confrunta în continuare cu deficite fiscale şi de cont curent ridicate, se arată într-un raport privind piaţa locală.

176 afișări
Imaginea articolului Moody's estimează că România va avea o creştere economică de 3% în 2024

Moody's estimează că România va avea o creştere economică de 3% în 2024

Moody's preconizează un deficit fiscal de 5,7% din PIB în 2024, îmbunătăţit doar marginal faţă de 2023, şi un deficit de cont curent de 6,6% din PIB, în uşoară scădere de la 7% în 2023.

„Comisia Europeană va concluziona, probabil în această primăvară, că România nu şi-a îndeplinit obiectivele fiscale în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar Moody's se aşteaptă ca guvernul să nu anunţe măsuri suplimentare de consolidare decât după alegerile parlamentare din a doua jumătate a anului 2024”, se precizează în raportul citat de Ziarul Financiar.

Ratingul Baa3 acordat de Moody's României reflectă potenţialul puternic de creştere a economiei, susţinut de fondurile importante de la Uniunea Europeană şi de investiţii străine directe (ISD).

În opinia agenţiei de rating, puterea economică ridicată a pieţei locale este contrabalansată de instituţii publice mai slabe, precum şi de deficite fiscale şi de cont curent ridicate, deşi acesta din urmă este finanţat în principal din surse stabile. Gradul de îndatorare a guvernului României este mai puternic decât al celorlalte ţări cu acelaşi rating, dar se va deteriora treptat în anii următori din cauza deficitelor fiscale ridicate şi a creşterii plăţilor de dobânzi.

Ratingul "a3" pentru soliditatea economică a României reflectă potenţialul puternic de creştere pe termen mediu al ţării, precum şi dimensiunea şi nivelul moderat al veniturilor bugetare.

Scorul "baa3" pentru soliditatea instituţiilor şi a guvernanţei echilibrează calitatea relativ slabă a instituţiilor cu scoruri moderate pentru eficacitatea politicii fiscale, monetare şi macroeconomice.

Punctajul "a3" pentru soliditatea fiscală echilibrează povara încă moderată a datoriei ţării şi indicatorii favorabili de accesibilitate a datoriei cu nivelul relativ ridicat al datoriei publice denominate în monedă străină.

Scorul pentru susceptibilitatea României la riscul de evenimente este "ba", determinat de riscul politic generat de războiul dintre Rusia şi Ucraina (Ca stabil), cu care România are o graniţă comună, precum şi de tensiunile sporite din Republica Moldova (B3 stabil).

„Perspectiva stabilă pune în balanţă forţa economiei româneşti cu dificultăţile continue ale Guvernului de a reduce în mod durabil şi semnificativ deficitele fiscale şi de cont curent ridicate. Deşi acestea nu prezintă riscuri iminente pentru profilul de credit al României, deficitele gemene reprezintă totuşi o sursă de vulnerabilitate pentru solvabilitatea suveranului”, se arată în raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici