Negriţoiu: BNR este hotărâtă să cheltuie oricât pentru susţinerea leului

BNR este hotărâtă să cheltuie oricât pentru susţinerea leului, care se va deprecia până la finele anului şi va avea o uşoară tendinţă de apreciere odată cu revenirea pieţelor europene, consideră şeful ING Bank, Mişu Negriţoiu.

72 afișări
Imaginea articolului Negriţoiu: BNR este hotărâtă să cheltuie oricât pentru susţinerea leului

Negriţoiu: BNR este hotărâtă să cheltuie oricât pentru susţinerea leului (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Cursul poate ajunge anul viitor la 4,3 lei/euro, dar politicile sunt confrontaţionale (agresive, n.r.). (...). E un fel de a face politică, dar (măsurile, n.r.) sunt contraproductive", a spus Negriţoiu la un seminar economic.

El a arătat că, în ultimul timp, cursul a fost sub presiune şi leul s-a depreciat din cauza tranzacţiilor comerciale, nu a speculaţiilor.

În ceea ce priveşte politica BNR, Negriţoiu crede că Banca Centrală putea să decidă în urmă cu un an reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută ale băncilor, pentru a ajuta sectorul privat.

"Măsura de luni (adoptată de BNR - n.r.) este extrem de surprinzătoare pentru neavizaţi şi nu aşa de raţională cum se aşteptau pieţele. Se putea face acum un an pentru a susţine sectorul privat", a afirmat Negriţoiu.

Banca Centrală a redus luni rezervele minime obligatorii la pasivele în valută ale instituţiilor de credit de la 30% la 25%, pentru a susţine finanţarea deficitului bugetar.

"Cred că ne apropiem de sfârşitul crizei, asta nu înseamnă că revenim şi sunt de părere că nu avem o recesiune în formă de V şi nici de W, cred că revenirea va fi undeva la jumătate", a spus Negriţoiu.

ING prognozează că economia va creşte cu 0,9% în 2011, avansul urmând să se accelereze la 4,6% în 2012 şi 6% în 2013.

Negriţoiu este de părere că anul viitor sectoarele care îşi vor reveni vor fi investiţiile străine directe şi intrările de capital, având în vedere că România va intra într-o perioadă de stabilitate, odată ce se termină alegerile, şi va atrage investitori.

"Mi-ar fi plăcut să avem această discuţie acum un an. În septembrie 2008 am făcut o prezentare împreună cu Ministrul Economiei şi Finanţelor de atunci şi arătam că ceea ce este mai rău nu a venit până la acel moment. Criza a început în 2007 pe plan internaţional şi mă întreb de ce autorităţile au reacţionat aşa de târziu şi de ce toate politicile au fost pe dos", a continuat şeful ING Bank România.

El a arătat că autorităţile încercau în toamna anului trecut să convingă că România nu se va confrunta cu hard landing, dar consideră că în prezent exisătă ceva "mai mult decât un hard-landing".

Totuşi, Negriţoiu crede în convergenţa României cu UE, dar cu două condiţii, respectiv reforme structurale şi corectarea dezechilibrelor macroeconomice.

"Criza cred că ne-a învăţat câteva lucruri: să facem curăţenie şi că nu există aşa ceva precum easy money (bani câştigaţi uşor - n.r.)", a concluzionat şeful ING Bank România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici