O eră economică teribilă. ZF: Piaţa energiei se află într-un colaps fără precedent

Piaţa energiei se află într-un colaps fără precedent şi ameninţă să transforme inflaţia ridicată din 2021 într-o eră economică teribilă.

3777 afișări
Imaginea articolului O eră economică teribilă. ZF: Piaţa energiei se află într-un colaps fără precedent

O eră economică teribilă. ZF: Piaţa energiei se află într-un colaps fără precedent

Reţeaua complexă care alimentează lumea este extrem de afectată. Blocajele lanţului de aprovizionare, politicile guvernamentale şi pregătirea precară din mai domenii au făcut ca ţările să se lupte pentru a-şi menţine economiile în plină desfăşurare, scrie ZF.

Aproape fiecare economie majoră a contribuit la haosul din prezent. Chinei îi lipseşte o cantitate adecvată de cărbune din cauza mineritului încetinit şi a refuzului de a importa din Australia. Acest lucru a dus la scăderea energiei şi la întreruperea activităţii mai multor fabrici, potrivit Business Insider.

Criza nu se opreşte aici. Extragerile de petrol din SUA nu au revenit la intensitatea de dinainte de criză, lăsând aprovizionarea mult sub cererea masivă a lumii. Rusia a înrăutăţit problema hotărând să nu-şi trimită gazul natural către Uniunea Europeană.

Cantitatea insuficientă de gaz natural a tras centralele electrice din lume înapoi în timp. Petrolul, care este utilizat mult mai rar în producţia de energie electrică decât cărbunele sau gazul, este din nou la modă, deoarece ţările caută alte modalităţi de a-şi alimenta economiile, a declarat joi Agenţia Internaţională pentru Energie.

Cu toate acestea, nici petrolul nu mai este la fel de accesibil. Preţul petrolului a atins 81,25 dolari pe baril, cel mai mult din 2014.

Toate sursele de energie ale lumii intră-n colaps. Nu există nicio soluţie rapidă, iar presiunile „nu vor fi cedate în deceniile următoare”, a declarat IEA (International Energy Agency) în cel mai recent raport al World Energy Outlook.

Criza energetică are efecte secundare şi în alte părţi. Mărfurile pe care China le exportă sunt în cantitate redusă, ceea ce duce la creşterea preţurilor de producţie. Preţurile cărbunelui au crescut mai mult decât dublu din iulie. Un deficit de siliciu a împiedicat producţia de semiconductori. În prezent, companiile care se bazează pe fabricile chineze pentru a-şi asambla produsele se confruntă cu restanţe mai mari decât înainte.

Riscurile depăşesc preţurile la gaz şi costurile de încălzire. Economiile avansate sunt deja amestecate în luptele legate de lanţul de aprovizionare. Întreruperile din fabricile din China, India şi a altor giganţi în producţie au întârziat masiv livrările. Vasele cu mărfuri întârzie, iar când produsele sunt descărcate în cele din urmă, lipsa şoferilor de camioane întârzie şi mai mult livrările.

Rezolvarea blocajelor nu este o sarcină uşoară. Întreruperile „se vor agrava înainte de a se îmbunătăţi”, a declarat luni Moody`s Analytics.

„Pe măsură ce redresarea economică depune eforturi pentru a-şi reveni, ceea ce este din ce în ce mai evident este modul în care va fi împiedicată de întreruperile lanţului de aprovizionare care apar la fiecare colţ”, a adăugat firma, potrivit sursei citate.

Dacă guvernele nu îşi pot dezlega lanţurile de aprovizionare suficient de repede, ne putem aştepta ca preţurile să crească îngrijorător de tare. Normalul post-pandemic ar putea include doar întârzieri de expediere, realimentare costisitoare şi mărfuri mai scumpe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici