O îmbunătăţire a ratingului României, după finalizarea acordului cu FMI
„Nu cred că va exista o îmbunătăţire de rating pentru România, ci a perspectivei, în a doua partea a doua a anului, dacă programele de implementare cu UE şi cu FMI vor merge în direcţia bună. (…) O îmbunătăţire a ratingului României ar putea avea loc după finalizarea acordului cu FMI, în martie 2011, moment în care va exista un semnal pozitiv pentru piaţa externă”, a spus Tănăsescu, la un seminar pe teme economice.
El a răspuns astfel lui Florin Libocor, economist şef al BRD Groupe Societe General, care a apreciat că imaginea României pe piaţa externă începe să se îmbunătăţească, ceea ce ar putea duce la o îmbunătăţirea a ratingului de ţară în acest an.
Potrivit lui Tănăsescu, şi îmbunătăţirea perspectivei în acest an va fi un semnal bun.
Agenţia de rating S&P atribuie României ratingul „BB+”, cu perspectivă negativă, cel mai ridicat calificativ din categoria speculativă „junk”, în care sunt încadraţi emitenţii nerecomandaţi investitorilor. Fitch acordă un rating similar, iar Moody’s este singura dintre cele trei mari agenţii de rating care nu a retrogradat România în categoria „junk”, atribuind statului ratingul „Baa3” investment-grade.
România are în derulare un program de finanţare externă de 20 de miliarde de euro, coordonat de FMI, la care participă Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.