Oare cât îi va trebui Europei de Est să ajungă din urmă Occidentul? Au trecut 27 de ani de la reunificarea Germaniei. PIB per capita în est este la 73% din cel din vest. Salariile sunt cu 30% mai mici

Germania a celebrat ieri 27 de ani de la reunificare. Pentru mulţi est-germani nu a fost nicio sărbă­toare. Estul şi Vestul trăiesc împreună de mai bine de un sfert de secol şi cu toate acestea cele două părţi ale celei mai mari economii europene continuă să fie separate de un zid invizibil, scrie Ziarul Financiar.

1100 afișări
Imaginea articolului Oare cât îi va trebui Europei de Est să ajungă din urmă Occidentul? Au trecut 27 de ani de la reunificarea Germaniei. PIB per capita în est este la 73% din cel din vest. Salariile sunt cu 30% mai mici

Oare cât îi va trebui Europei de Est să ajungă din urmă Occidentul? Au trecut 27 de ani de la reunificarea Germaniei. PIB per capita în est este la 73% din cel din vest. Salariile sunt cu 30% mai mici

Diviziunile încă existente între est şi vest, culturale, sociale şi economice, s-au văzut în rezultatele alegerilor federale de luna trecută, când voturile est-germanilor au adus partidul extremist şi xenofob Alternativa pentru Germania (AfD) pentru prima dată în parlament.

Grav este că Germania continuă să fie divizată chiar şi în mentaliatea generaţiilor mai tinere, născute în ţara reunificată. Tinerii sunt influenţaţi de poveştile părinţilor şi bunicilor, scrie Deutsche Welle. 

În landurile care făceau parte din Germania de Est, AfD a câştigat 20,5% din voturi, plasându-se pe locul doi în alegeri. Spre comparaţie, acest partid a obţinut doar 10,7% dintre voturi în vestul Germaniei.

„Este strigător la cer. Aştia nici mă­car nu au emigranţi care să trăiască cu ei acolo“, spune revoltat un pensionar din Berlin. Între 1989 şi 2001, circa 1,2 milioane de persoane au emigrat din estul ţării în vest.

Cel mai mare grup sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Declinul populaţiei şi lipsa angaja­torilor importanţi au obturat perspectivele economice din unele regiuni din estul Germaniei.

Citiţi continuarea articolului pe zf.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici