Oficial chinez: Sănătatea financiară a SUA este mai precară decât cea a Europei

Sănătatea financiară a SUA este mai precară decât cea a Europei, iar dolarul va fi o investiţie sigură atâta timp cât atenţia investitorilor este îndreptată spre problemele zonei euro, a declarat un membru al comitetului de politică monetară al băncii centrale chineze.

34 afișări
Imaginea articolului Oficial chinez: Sănătatea financiară a SUA este mai precară decât cea a Europei

Oficial chinez: Sănătatea financiară a SUA este mai precară decât cea a Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preţul obligaţiunilor SUA va scădea, iar dolarul se va deprecia când situaţia economică din Europa se va stabiliza, a afirmat Li Daokui, membru academic al comitetului de politică monetară al băncii centrale chineze.

"Acum, atenţia pieţelor este îndreptată spre Europa şi în următoarele 6-12 luni nu se va îndrepta spre SUA. Însă trebuie să ne fie clar că situaţia fiscală din SUA este mult mai gravă decât cea din Europa. Într-un an sau doi, când situaţia datoriilor din Europa se va stabiliza, atenţia pieţelor financiare se va îndrepta categoric spre SUA. Atunci obligaţiunile Trezoreriei americane şi dolarul se vor confrunta cu declinuri considerabile", a spus el.

Preşedentele SUA, Barack Obama, a ajuns recent la un acord cu politicienii republicani în privinţa prelungirii termenelor unor reduceri de taxe. Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service şi-a exprimat, însă, îngrijorarea că aceste reduceri ar putea deveni permanente, ceea ce va afecta finanţele SUA şi ratingurile statului pe termen lung. Preţurile obliaţiunilor Trezoreriei au scăzut puternic miercuri, pentru a doua zi consecutiv.

În Europa, Parlamentul irlandez a aprobat prima dintr-o serie de rezoluţii pentru sprijinirea unui buget de austeritate pentru 2011, ceea ce reprezintă primul pas în lungul proces de aprobare al întregului buget. Investitorii se tem că următoarele victime ale crizei datoriilor din zona euro vor fi Portugalia şi Spania.

O mare parte din investiţiile chineze depind de performanţele unor active legate de dolar. China deţine cele mai mari rezerve valutare din lume, echivalente cu 2.640 de miliarde de dolari, din care două treimi sunt investite în active denominate în dolari, inclusiv în obligaţiuni emise de Trezoreria SUA.

Li Daokui estimează că avansul economiei chineze va depăşi 9,5% în 2011 şi va rămâne peste nivelul de 9% în următorul deceniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici