Oficiali europeni: Spania ar putea plăti scump decizia de a încălca regulile UE referitoare la deficitul bugetar

Derapajul fiscal al Spaniei este grav, iar autorităţile de la Madrid ar putea plăti scump decizia de a încălca regulile UE referitoare la deficitul bugetar, au avertizat luni mai mulţi oficiali europeni.

175 afișări
Imaginea articolului Oficiali europeni: Spania ar putea plăti scump decizia de a încălca regulile UE referitoare la deficitul bugetar

Oficiali europeni: Spania ar putea plăti scump decizia de a încălca regulile UE referitoare la deficitul bugetar (Imagine: Shutterstock)

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat vineri, după încheierea summitului UE, că deficitul bugetar va fi în acest an de 5,8% şi nu 4,4% cum este prevăzut în programul convenit cu autorităţile europene pentru reducerea indicatorului la nivelul de 3%, prevăzut în legislaţia comunitară, până în 2013.

"Derapajul este serios, grav", a declarat Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.

Rajoy nu a informat pe nimeni despre ţinta unei deficit mai mare şi a semnat alături de alţi 24 de omologi tratatul de întărire a disciplinei bugetare în zona euro.

"Nu am informat preşedinţii şi şefii de guverne pentru că este o decizie suverană pe care noi spaniolii am luat-o", a afirmat Rajoi într-o conferinţă de presă.

Aceste declaraţii nu au fost bine primite la Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Olli Rehn "sunt hotărâţi să nu negocieze nimic şi să deschidă procedura de sancţiuni pentru deficit excesiv", a declarat o sursă europeană apropiată situaţiei.

"Până în noiembrie anul trecut ni s-a spus că Spania va depăşi uşor ţinta unui deficit bugetar de 6% în 2011. Pe 30 decembrie, ni s-a comunicat că depăşirea va fi de 2 puncte procentuale, iar acum câteva zile că aceasta este de 2 puncte procentuale şi jumătate, ceea ce înseamnă o deviaţie majoră", a subliniat Altafaj.

Potrivit guvernului spaniol, Spania a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,51%.

"Avem nevoie de cifre solide, valide, pentru a face o evaluare completă. Avem nevoie să ştim care este originea şi natura derapajului şi care sunt măsurile prevăzute în bugetul din 2012", a continuat purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că odată ce Comisia Europeană va avea claritate în privinţa cifrelor, va analiza şi la nevoie va face recomandări Consiliului European, potrivit articolului 125 din tratatul european, care prevede aplicarea de sancţiuni ţărilor în cadrul procedurii de deficit excesiv.

Potrivit sursei, ţări ca Olanda şi Belgia, care sunt nevoite să facă eforturi bugetare considerabile pentru a respecta Pactul de Stabilitate, nu vor vedea cu ochi buni că state ca Spania beneficiază de o indulgenţă la care nu au dreptul.

Sancţiunile ar putea ajunge la 0,2%-0,5% din PIB-ul Spaniei, respectiv minim 2 miliarde de euro, o sumă considerabilă pentru această ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici