Oficialii europeni încearcă să liniştească investitorii, pe fondul scăderii burselor

Guvernele europene au încercat, vineri, să restabilească încrederea în economie şi în sistemul bancar, după o săptămână de agitaţie pe pieţele internaţionale, determinată de temerile că dezvoltarea rapidă a creditului, raportată în ultimii ani, s-ar putea încheia, transmite Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Oficialii europeni încearcă să liniştească investitorii, pe fondul scăderii burselor

Oficialii europeni încearcă să liniştească investitorii, pe fondul scăderii burselor

Acţiunile europene au scăzut vineri, dar declinul a fost mult mai accentuat în Japonia, în condiţiile în care investitorii renunţă la activele riscante, în favoarea unor plasamente mai sigure, precum titlurile guvernamentale.

Miniştrii Finanţelor de la Londra, Paris şi Berlin au arătat că economia rămâne sănătoasă, în pofida turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a explicat, în mai multe interviuri, că nu există o criză sistemică, iar economia şi băncile franceze sunt într-o stare bună.

Ministrul britanic al Finanţelor, Alastair Darling, a adoptat o poziţie similară, într-un interviu acordat postului de televiziune Sky.

"Economia britanică este puternică şi stabilă. De asemenea, economia mondială este puternică, la momentul actual", a arătat oficialul.

Peer Steinbrueck, ministrul german de resort, a afirmat că nu există planuri privind organizare unei întruniri a grupului celor şapte state puternic industrializate (G7) înaintea reuniunii programate pentru luna octombrie, dar guvernele menţin o colaborare apropiată.

În acelaşi timp, autorităţile şi băncile centrale din regiunea Asia-Pacific au lansat un apel la calm, în condiţiile în care principalul indice al Bursei din Tokyo, Nikkei, a coborât cu 5% în ultima şedinţă a săptămânii.

Aprecierea yenului, o altă consecinţă a creşterii interesului pentru activele sigure, ar putea afecta puternic economia niponă, care depinde într-o mare măsură de exporturi, întrucât competitivitatea firmelor de profil se reduce, pe pieţele mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici