Olanda arată cu degetul spre Berlin: Germania este obstacolul împotriva majorării fondului de urgenţă

Reprezentantul Olandei în Consiliul Guvernatorilor BCE, Klaas Knot, consideră că principalul obstacol în calea majorării resurselor financiare ale Mecanismului European de Stabilitate (ESM) este Germania, iar Berlinul ar trebui să accepte măsura, care ar contribui la încheierea crizei din zona euro.

460 afișări
Imaginea articolului Olanda arată cu degetul spre Berlin: Germania este obstacolul împotriva majorării fondului de urgenţă

Cancelarul Angela Merkel şi ministrul de Finanţe german Wolfgang Schaeuble

"Cel mai important obstacol este în Germania, şi nu în Olanda. Cred că este nevoie de mai mulţi bani şi vom încerca să-i convingem şi pe colegii noştri germani", a declarat joi seara, la postul public de televiziune, preşedintele băncii centrale a Olandei, citat de Bloomberg.

Cancelarul german Angela Merkel a rezistat până acum apelurilor din partea celorlalte guverne europene de a creşte limita maximă a resusrelor financiare disponibile Mecanismului European de Stabilitate, fondul de urgenţă al zonei euro care ar trebui să devină operaţional în acest an.

Plafonul actual de finanţare al fondului, de 500 miliarde euro, este considerat insuficient pentru a sprijini economii precum Italia sau Spania.

Germania consideră că eforturile anticriză ale zonei euro ar trebui să se concentreze pe măsuri de disciplină fiscală.

"Nu am mers în direcţia corectă şi este clar că măsurile de care este nevoie sunt implementate prea lent şi sunt limitate în amploaer. Este necesară o accelerare semnificativă a procesului decizional", a spus Knot, care a preluat în iulie preşedinţia Băncii Olandei de la Nout Wellink.

Două surse apropiate cancelarului Merkel au declarat joi că Parlamentul german va respinge cel mai probabil creşterea fondurilor puse la dispoziţie pentru sprijinirea statelor cu probleme din zona euro, poziţie care semnalează opoziţia dârză a Germaniei faţă de ridicarea plafonului fondului de urgenţă.

Knot a afirmat în aceeaşi intervenţie televizată că nu este îngrijorat în privinţa deprecierii euro faţă de dolar, variaţiile cursului fiind fireşti pe piaţa liberă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici