OPINIE Iulian Anghel: Statul este al tuturor, nu doar al bugetarilor

Se majoreaza salariile bugetarilor...nu se majoreaza...oricum aceasta majorare, chiar de la 1 ianuarie viitor este bizara - 9% din PIB, "sustenabil", dupa cum sustine ministrul finantelor.

299 afișări
Imaginea articolului OPINIE Iulian Anghel: Statul este al tuturor, nu doar al bugetarilor

OPINIE Iulian Anghel: Statul este al tuturor, nu doar al bugetarilor

Problema Finantelor si a ministrului de resort este ca acest calcul este gresit. Cheltuielile bugetului nu trebuie raportate la PIB, ci la incasarile bugetului. Franta isi permite cheltuieli cu salariile bugetarilor de 9% din PIB pentru ca are incasari la buget echivalent a peste 50% din PIB. Romania nu-si permite 9% din PIB cheltuieli cu salariile pentru ca are incasari totale de 30-31% echivalent PIB.

76 de miliarde de lei doar pentru cheltuieli de personal inseamna o treime din veniturile statului (223 mld. lei anul trecut). De aia statul nu gaseste bani sa termine nenorocita aia de autostrada spre Ploiesti; nu are bani de 6 km de autostrada, dar are bani de dublarea salariilor bugetarilor. Nu are bani pentru o centura a Capitalei – o rusine pentru Romania - , dar are bani pentru cine da mai mult din gura.

Salariile trebuie marite, dar ce se intampla este o adevarata nebunie. Salariile trebuie majorate in crestere cu cresterea veniturilor statului, nu cu politica de cadre a unora. Dar cum sa cresti veniturile cand tu nu oferi nimic? Vorbiti de Franta si de cheltuielile ei cu bugetarii – 8-9-10% din PIB. Dar uitati-va pe bugetul Frantei, e public. E un buget pe proiecte. Atatia bani am, fac asta si asta cu ei. Uitati-va pe bugetul Romaniei. Cheltuieli de personal, cheltuieli de capital, cheltuieli de nu stiu care. Si cate un detaliu, ici, colo, in bugetele ministerelor. Dar ce inseamna ele? Habar nu are nimeni. Am intrebat odata la Ministerul Dezvoltarii – in alt guvern, nu in asta: ce ati facut cu 15 miliarde de lei?

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici