Peste 98% dintre companii sunt afectate de restricţiile impuse din cauza coronavirusului

98,6 % dintre firme spun că sunt afectate de măsurile de prevenire a noi cazuri de coronavirus, conform unui sondaj pe care l-a făcut Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) şi la care au participat reprezentanţii a 8.000 de companii.

1612 afișări
Imaginea articolului Peste 98% dintre companii sunt afectate de restricţiile impuse din cauza coronavirusului

Peste 98% dintre companii sunt afectate de restricţiile impuse din cauza coronavirusului

Cele mai afectate domenii sunt turismul, transporturile şi serviciile. Mulţi patroni au luat deja măsuri drastice: 21% dau oameni afară iar 12% au închis deja afacerea.

"Avem pe primul loc scăderea vânzărilor - 65% din companii, scăderea cifrei de afaceri - 58%, suspendarea temporară a activităţii - 56%. Aici e o chestiune foarte periculoasă, pentru că dacă una din două companii şi-a suspendat temporar activitatea, atunci avem o problemă majoră", spune Florin Jianu – preşedinte CNIPMMR. "Odată cu ieşirea din această criză cu siguranţă lucrurile nu vor mai arăta la fel şi lumea nu va mai arăta aşa cum o ştiam până în acest moment”.

Printre principalele efecte pe care antreprenorii le-au menţionat ca urmare a COVID – 19, se numără scăderea vânzărilor (65,6%), scăderea cifrei de afaceri (58,8%), suspendarea temporară a activităţii (56,4%), dificultăţi la încasare (54%), restrângerea activităţii (51,4%), întârzieri la plata furnizorilor (47,6%), disponibilizări (21,5%) şi închiderea firmei (12,4%).

În ceea ce priveşte procentul cu care antreprenorii chestionaţi estimează scăderea cifrei de afaceri, 34,4% au menţionat peste 60%, 29,5% între 20 – 40%, 24,6% între 40 – 60% şi 11,4% între 0 – 20%.

Principalele măsuri pe care antreprenorii le consideră necesare pentru a putea depăşi această situaţie de criză, se numără: acordarea de subvenţii de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză, achitarea în totalitate şi direct din bugetul sănătăţii, a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajatii bolnavi de coronavirus sau aflati în carantină, acordarea posibilităţii amânării plăţii contribuţiilor pentru asigurări sociale şi de sănătate datorate de salariaţi si plătite de angajatori, cu până la 3 luni.

Amânarea plăţii impozitului pentru IMM-urile în dificultate, finanţarea IMM-urilor cu dobândă, refinanţarea sau extinderea perioadelor de scadenţă pentru împrumuturi, acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ în situaţii excepţionale, în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare suportate din bugetul de stat, precum şi introducerea instituţiei mediatorului de credite pentru IMM-uri sunt alte măsuri solicitate de IMM.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici