Piaţa de medicamente din România s-a redus în ultimele 12 luni cu 2,1% în volum şi cu 4% ca valoare

Românii au achiziţionat în perioada octombrie 2019-septembrie 2020 un volum de 614 milioane de cutii de medicamente, în scădere cu 2,1% faţă de perioada similară din anul precedent, arată studiul Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim.

226 afișări
Imaginea articolului Piaţa de medicamente din România s-a redus în ultimele 12 luni cu 2,1% în volum şi cu 4% ca valoare

Piaţa de medicamente din România s-a redus în ultimele 12 luni cu 2,1% în volum şi cu 4% ca valoare

Valoarea produselor eliberate către pacienţi s-a redus cu 4%, la 17,4 miliarde lei, preţ de distribuţie, arată studiul.

În acelaşi interval, numărul total de zile de tratament a crescut cu 2,5%.

Izolând impactul programelor cost-volum-rezultat (CVR) şi cost-volum (CV), valoarea medicamentelor Rx eliberate din farmaciile publice a scăzut cu 4,6%, totalizând 9,73 miliarde lei. Din volumul total, mai mult de jumătate, respectiv 362 milioane cutii, au fost eliberate în farmacii pe bază de reţetă (Rx), în scădere cu 4%, iar 225,6 milioane cutii au fost fără rescripţie, în creştere cu 3,2%.

Volumul medicamentelor din spital s-a redus substanţial, cu 15,7%, la 25,7 milioane cutii.

Din punct de vedere valoric, în ultimele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020), medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins 10,7 miliarde lei (-10,4%), medicamentele fără prescripţie (OTC) din farmacii au atins 4,32 miliarde lei (+9,3%), iar segmentul de spital a atins 2,37 miliarde lei (+7,0%).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici