Ponta: În acest an trebuie atrase fonduri UE de 2,8 miliarde, ca în 2013, pentru a evita dezangajări

România trebuie, în acest an, să atragă 2,8 miliarde euro din fonduri europene, pentru a evita dezangajări de sume din partea CE, a afirmat premierul Victor Ponta, care a cerut miniştrilor să se asigure că nu vor fi sincope în activitatea autorităţilor de management pentru programele operaţionale.

176 afișări
Imaginea articolului Ponta: În acest an trebuie atrase fonduri UE de 2,8 miliarde, ca în 2013, pentru a evita dezangajări

Ponta: În acest an trebuie atrase fonduri UE de 2,8 miliarde, ca în 2013, pentru a evita dezangajări (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

În ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, transmisă în această lună şi obţinută de MEDIAFAX, se arată că sunt necesare "eforturi susţinute" pentru atenuarea riscului de dezangajare în 2015, deoarece fonduri care riscă dezangajarea în 2014 se ridică la 2,8 miliarde euro, valoare mai mică decât cheltuielile anticipate pentru acest an.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, Ponta i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, să indice care este suma atrasă de România din fonduri europene în 2013 şi cât trebuie să fie atras anul acesta pentru a evita dezangajări de sume.

Potrivit ministrului Teodorovici, cererile de rambursare trimise de România anul trecut au fost de 3,5 miliarde euro, iar de la Comisia Europeană au fost rambursate aproximativ 2,88 miliarade euro. Totodată, România trebuie să cheltuiască eligibil, în 2014, aproximativ 2,8 miliarde euro.

"Deci, măcar cât au fost în 2013 trebuie anul acesta, ca să nu avem dezangajări", a arătat Ponta, adăugând că, în luna februarie, sumele rambursate României de la Bruxelles au fost de peste 1,2 miliarde euro.

Ponta a cerut miniştrilor care au în subordine autorităţile de management pentru programele operaţionale să se asigure că nu vor exista sincope în activitatea acestora, astfel încât banii europeni alocaţi României să poată fi cheltuiţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici