Pragul pe care l-ar putea depăşi piaţa muncii în 2020. Situaţia locurilor de muncă în România

Piaţa muncii ar putea ajunge, în premieră pentru ultimii 20 de ani, la 5 milioane de angajaţi în 2020, dacă se vor mai adăuga 16.000 de salariaţi faţă de nivelul atins în septembrie, de 4,984 milioane de salariaţi, notează Ziarul Financiar.

641 afișări
Imaginea articolului Pragul pe care l-ar putea depăşi piaţa muncii în 2020. Situaţia locurilor de muncă în România

Sursa: Profimediaimages

Creşterea constantă a numărului de angajaţi în ultimii cinci-şase ani a avut loc în ciuda criticilor majorării salariului minim pe economie, care afirmau că forţarea angajatorilor să dea un salariu minim mai mare le va reduce acestora potenţialul de a crea noi locuri de muncă. Noile angajări făcute în construcţii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, sănătate şi asistenţă socială, hoteluri şi restaurante, transport şi depozitare, real estate şi IT&C au condus la creşterea numărului de salariaţi din economie cu 41.000 între septembrie 2018 şi septembrie 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, numărul de angajaţi din economie a ajuns la 4,984 de milioane de salariaţi în septembrie 2019, faţă de 4,943 de milioane de salariaţi în septembrie 2018.

Ultima dată când în România au fost 4,9 milioane de salariaţi a fost în 1998. În 1990, România avea peste 8 milioane de salariaţi, iar la polul opus, cel mai redus nivel al numărului de angajaţi a fost înregistrat în 2011, când erau 4,095 milioane de salariaţi, având în vedere că anii de criză au „şters“ din economie peste 740.000 de locuri de muncă.

„De doi ani România a fost într-o situaţie favorabilă din punct de vedere economic, iar procentajul populaţiei în muncă e la un nivel record. Pe termen scurt, cea mai importantă este creşterea economică. România a avut o creştere economică neîntreruptă în ultimii şapte ani, ceea ce a determinat gradul acesta de angajare. Dacă această creştere economică va continua, este posibil să ajungem la un număr de 5 milioane de angajaţi”, a spus pentru ZF analistul economic Aurelian Dochia.

El spune că investiţiile publice ar putea duce la o creştere mai rapidă a numărului de angajaţi din economie. De asemenea, sectoarele care ar putea ajuta economia să atingă pragul de 5 milioane de salariaţi în 2020 sunt cel al construcţiilor, bazat pe investiţiile publice şi private care vor fi anunţate, urmat de cel al industriei prelucrătoare spune Aurelian Dochia.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici