Preţul petrolului a coborât sub 33 dolari pe baril

Preţul petrolului a căzut marţi sub 33 de dolari pe baril, în urma acordului dintre Rusia şi Ucraina, care asigură reluarea furnizării de gaze naturale ruseşti către Europa, în timp ce cererea globală pentru energie se menţine la niveluri reduse, din cauza condiţiilor economice dificile.

16 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a coborât sub 33 dolari pe baril

Preţul petrolului a coborât sub 33 dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Temerile privind înrăutăţirea situaţiei economice globale s-au accentuat la începutul acestei săptămâni, după ce grupul financiar Royal Bank of Scotland a anunţat cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de o companie britanică, iar bursele din Asia şi Europa au înregistrat scăderi importante.

Totodată, dolarul s-a apreciat la maximul ultimelor şase săptămâni faţă de euro, reducând atractivitatea comodităţilor şi activelor denominate în monedă americană.

În acest context, preţul petrolului cu livrare în februarie a coborât cu 3,07 dolari, la 33,44 dolari pe baril până în jurul orei 10:15 GMT, după ce a atins, în prealabil, un minim la 32,7 dolari pe baril. Şedinţa de tranzacţionare de luni nu a stabilit un nivel de închidere, deoarece pieţele din SUA au fost închise pentru o sărbătoare naţională.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, a scăzut cu 1,03 dolari, la 43,47 dolari pe baril, după ce a pierdut peste doi dolari luni.

Contractele cu livrare în februarie pierd prim-planul pieţelor globale miercuri, când preţul de referinţă al petrolului va fi calculat în funcţie de tranzacţiile cu livrare în martie.

Astfel, preţul petrolului cu livrare în martie a scăzut marţi cu 2,93 dolari pe baril, la 39,64 dolari pe baril, cu peste şase dolari mai ridicat faţă de cotaţia medie a tranzacţiilor pentru februarie.

Preţul petrolului a coborât cu peste 110 dolari faţă de maximul istoric de 147,27 dolari pe baril atins la mijlocul lunii iulie a anului trecut, pe fondul declinului accentuat al cererii globale pentru energie, cauzat de criza financiară şi frânarea puternică a activităţii economice.

Doi factori care au susţinut piaţa petrolului de la începutul acestui an, respectiv criza gazelor dintre Rusia şi Ucraina şi conflictul din Fâşia Gaza, au fost soluţionaţi în ultimele zile, după ce Moscova şi Kievul au ajuns la un acord, iar Israel şi Hamas au adoptat o rezoluţie de încetare a ostilităţilor.

Citeşte şi:

Ucraina anunţă că tranzitul gazului rusesc către Europa va fi reluat în câteva ore

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici