Preţul petrolului a urcat cu 3 dolari, susţinut de date economice bune şi temeri privind producţia

Cotaţia barilului de petrol a urcat marţi cu aproape 3 dolari, susţinută de informaţiile pozitive privind economia şi de temerile legate de producţie în Iran şi Kazahstan.

129 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a urcat cu 3 dolari, susţinut de date economice bune şi temeri privind producţia

Preţul petrolului a urcat cu 3 dolari, susţinut de date economice bune şi temeri privind producţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preţul ţiţeiului Brent, tranzacţionat la Londra, a urcat cu 2,87 dolari, la 106,5 dolari până la 15:03 GMT. Pe piaţa americană, petrolul a avansat cu 2,8 dolari, la 96,68 dolari pe baril.

În Kazahstan, muncitori concediaţi din industria petrolieră au cerut să se clarifice cine a dat ordin ca poliţia să tragă asupra protestatarilor în timpul unor confruntări în care au murit 15 persoane.

Producţia de ţieţei a ţării este estimată la circa 1,6 milioane de barili pe zi, similară cu cea a Libiei înainte de războiul civil.

"Kazahstanul este important, deoarece nu se afla pe lista acestor state în trecut. Se adaugă temerilor privind aprovizionarea", a spus Andy Sommer, analist la compania GEL.

Există, de asemenea, temeri legate de livrările de petrol din Iran, după ce ţara a anunţat că producţia de ţiţei a scăzut din cauza lipsei investiţiilor şi a sancţiunilor dure din partea Occidentului.

Traderii şi brokerii sunt încrezători în perspectivele preţului petrolului în zilele rămase până la sfârşitul anului.

"Stocurile de ţiţei scad în Statele Unite, unde există o creştere economică rezonabilă, iar în acelaşi timp avem incertitudini în privinţa unui eventual impact al sezonului rece şi al problemelor din Iran şi Siria. există toate motivele să aşteptăm creşteri ale preţurilor până la sfârşitul anului. Mă aştept ca ţiţeiul Brent să ajungă la 110 dolari săptămâna următoare", a spus Christopher Bellew, broker pentru sectorul petrolier la Jefferies Bache.

Iranul are probleme şi cu vânzările de ţiţei după ce China, principalul client, a redus importurile pentru ianuarie aproximativ la jumătate, în contextul unor negocieri între cele două părţi.

În acelaşi timp, încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a crescut, iar datele publicate în Statele Unite indică o posibilă recuperare a pieţei imobiliare anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici