Problemele economice ale Rusiei vor proteja Europa de oprirea livrărilor de gaze către Ucraina

Traderii europeni de gaze consideră că economia Rusiei nu îşi poate permite să piardă peste 100 de miliarde de dolari, în cazul agravării crizei ucrainene, ceea ce reduce probabilitatea unei blocări pe termen lung a livrărilor de gaze destinate Ucrainei, relatează Bloomberg.

337 afișări
Imaginea articolului Problemele economice ale Rusiei vor proteja Europa de oprirea livrărilor de gaze către Ucraina

Problemele economice ale Rusiei vor proteja Europa de oprirea livrărilor de gaze către Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preţul contractelor pentru gaze pe termen de o lună a scăzut cu 19% în Marea Britanie, cea mai mare piaţă din Europa, de când Rusia a invadat Crimeea în februarie. Săptămâna trecută, acest preţ a atins cel mai redus nivel după 2010.

Escaladarea conflictului cu Ucraina ar putea costa Rusia 115 miliarde de dolari în 2015, respectiv peste 3% din PIB, potrivit estimărilor companiei de consultanţă IHS.

Extinderea sancţiunilor Statelor Unite şi Uniunii Europene pune în pericol economia Rusiei, despre care FMI anticipează că va intra în recesiune în acest an.

Rusia, cel mai mare exportator de energie la nivel mondial, are probleme în atragerea investiţiilor necesare stimulării creşterii, din cauza înrăutăţirii relaţiilor cu SUA şi UE.

Europa importă circa 30% din necesarul de gaze din Rusia, iar jumătate din această cantitate tranzitează Ucraina.

"Economia Rusiei suferă deja din cauza evenimentelor actuale. În acest moment, majoritatea oamenilor nu cred că energia va deveni parte a conflictului, întrucât ar amplifica riscurile. Pe această bază, reacţia a fost minimă", a declarat Ole Hansen, director în domeniul strategiei pe piaţa mărfurilor la Saxo Bank în Copenhaga.

Gazprom a anunţat marţi că Ucraina trebuie să plătească în avans circa 1,66 miliarde de dolari pentru livrările de gaze aferente lunii iunie, în baza unui preţ de 485 de dolari pentru o mie de metri cubi calculat în aprilie.Un purtător de cuvând al Gazprom a avertizat că grupul va opri livrările către Ucraina pe 3 iunie, dacă această ţară nu va plăti până pe 2 iunie.

Conflictele dintre Rusia şi Ucraina pe tema preţului gazelor au dus la oprirea livrărilor Gazprom în 2006 şi 2009.

"Am văzut acest scenariu jucat de mai multe ori în ultimii ani, ameninţări şi reacţii, şi de fiecare dată s-a găsit o soluţie. De această dată ar putea fi diferit din cauza implicării militare şi politice ridicate în regiune. Piaţa va rămâne reticentă, majoritatea traderilor adoptând poziţii pe termen scurt, pentru a profita de fluctuaţiile de pe parcursul tranzacţiilor", a spus Stuart Jones, director la Tradition Financial Services în Londra.

Europa poate rezista timp de 90 de zile la întreruperea livrărilor de gaze care tranzitează Ucraina, dacă există un nivel rezonabil al stocurilor, cooperare între statele membre şi flux normal al gazelor ruseşti pe alte rute, consideră compania de consultanţă Poeyry.

Potrivit Gas Infrastructure Europe din Bruxelles, capacităţile de stocare a gazelor din UE erau marţi pline în proporţie de 55%, cel mai ridicat nivel după 2007 pentru această perioadă a anului.

Economia Rusiei ar putea încetini în continuare din cauza sancţiunilor, a scăderii încrederii investitorilor şi a înrăutăţirii mediului politic. Conflictul ar putea reduce şi avansul economic european, cu 0,15%, potrivit IHS.

În primul trimestru, ieşirile de capital din Rusia s-au ridicat la 50,6 miliarde de dolari, faţă de 63 de miliarde de dolari pe ansamblul anului 2013.

"Este o situaţie în care toată lumea are de pierdut, dacă Rusia taie livrările de gaze destinate Ucrainei. Chiar dacă Rusia este pe cale să semneze un contract cu China în domeniul gazelor, pe termen scurt nu are interesul să oprească livrările către Europa", a declarat analistul Paez-Cortez.

Gazprom pregăteşte un contract pentru livrări de gaze în China, care urmează să fie semnat în timpul unei vizite a preşedintelui Vladimir Putin în această ţară, săptămâna viitoare, a declarat luni Anatoli Ianovski, secretar de stat în ministerul Energiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici