Profitul Petrom a urcat cu 14% în primul semestru, iar vânzările au avansat cu 23%

Profitul net al grupului Petrom a urcat în primul semestru cu 14%, la 1,744 miliarde lei (417 milioane euro), iar vânzările au avansat cu 23%, la 10,271 miliarde lei (2,457 miliarde euro).

261 afișări
Imaginea articolului Profitul Petrom a urcat cu 14% în primul semestru, iar vânzările au avansat cu 23%

Petrom (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Grupul a înregistrat în primele şase luni ale anului trecut un profit net de 1,526 miliarde lei şi vânzări de 8,343 miliarde lei.

"Al doilea trimestru indică o bună performanţă operaţională. În contextul unui preţ favorabil al ţiţeiului, am beneficiat de creşterea nivelului de producţie şi de revenirea cererii de carburanţi şi gaze naturale, atât în sectorul industrial, cât şi comercial, în special în România. Pentru prima oară de la privatizare, am reuşit să creştem uşor, pentru al patrulea trimestru consecutiv, debitele zilnice medii de producţie ale grupului. În activitatea de explorare am înregistrat recent progrese semnificative, cu o descoperire potenţial semnificativă de gaze (Totea), şi cu decizia de a intra într-o nouă fază a explorării în zona de apă adâncă a Mării Negre, în parteneriat cu ExxonMobil", a declarat în raportul semestrial al companiei, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Ea a adăugat că măsurile de eficientizare implementate au continuat să genereze beneficii din punct de vedere al performanţei operaţionale.

"Preţul ridicat la ţiţei a pus presiune asupra marjelor din rafinare şi marketing, ca urmare a creşterii costurilor cu consumul propriu de ţiţei şi a cererii încă reduse în activitatea de retail. Ne concentrăm în continuare pe finalizarea procesului de punere în funcţiune a celor două unităţi de generare a electricităţii în a doua parte a anului 2011. Într-o economie românească în curs de revigorare, vom continua să punem accent pe iniţiativele de sporire a veniturilor şi de eficientizare, pentru a susţine performanţa operaţională", a afirmat Mariana Gheorghe.

Preţul ţiţeiului Ural a fost cu 42% mai mare în primul semestru al acestui an decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

EBIT-ul raportat al grupului, de 2,416 miliarde lei (578 milioane euro), a fost cu 44% peste cel din prima jumătate a anului 2010, de 1,675 miliarde lei.

Din activitatea curentă, grupul a consemnat un profit de 2,133 miliarde lei (510 milioane euro), în creştere cu 17% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,822 miliarde lei.

Totuşi, de pe partea financiară, Petrom a înregistrat pierderi de 283 milioane lei (67,7 milioane euro), faţă de un profit de 147 milioane lei de primele şase luni ale anului trecut, a urmare a rezultatului negativ din diferenţele de curs de schimb, înregistrate ca efect al deprecierii dolarului faţă de leu, dar parţial compensat de scăderea cheltuielilor cu dobânda.

În al doilea trimestru al acestui an Petrom a consemnat un profit net de 903 milioane lei, cu 26% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, de 719 milioane lei. În primele trei luni din 2011, grupul a obţinut un profit de 841 milioane lei.

Grupul a înregistrat în al doilea trimestru un EBIT de 1,224 miliarde lei, cu 68% peste valoarea din intervalul aprilie - iunie al anului trecut, de 728 milioane lei. În primul trimestru din acest an, Petrom a avut un EBIT de 1,192 miliarde lei.

În al doilea trimestru al acestui an grupul a avut pierderi de 103 milioane lei din activitatea financiară, faţă de profit de 133 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în principal din cauza pierderilor din diferenţele de curs de schimb.

Vânzările din perioada aprilie-iunie au însumat 5,293 miliarde lei, fiind cu 20% mai mari decât cele din acelaşi interval al anului trecut, de 4,409 miliarde lei. În primul trimestru, Petrom a avut vânzări de 4,978 miliarde lei.

În primele şase luni, pe partea de Explorare şi Producţie (E&P), EBIT excluzând elementele speciale a fost de 2,521 miliarde lei, cu 42% mai mare comparativ cu prima jumătate a anului 2010, în special datorită creşterii preţurilor la ţiţei şi condensat, a volumelor mai mari la vânzările de gaze şi a costurilor de producţie mai scăzute, contrabalansate parţial de cheltuielile mai mari de explorare şi impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului privind preţul la ţiţei.

Pentru a proteja fluxul de numerar al companiei şi a susţine programul investiţional în acest an, Petrom a contractat în ianuarie instrumente swap de acoperire a riscului privind preţul la ţiţei, care asigură pentru 25.000 bbl/zi un nivel al preţului Brent de aproximativ 97 dolari/baril, până la sfârşitul anului.

"Cu un nivel de 187.000 bep (baril echivalent petrol - n.r.)/zi, producţia de ţiţei şi gaze a Grupului a crescut cu 2% faţă de primele şase luni din 2010", se arată în raportul financiar.

Producţia de ţiţei, gaze şi condensat a grupului a însumat 33,76 milioane bep, fiind cu 2% mai mare faţă de perioada similară din 2010, ca urmare a creşterii producţiei în Kazahstan.

Petrom: Perspectivele macro rămân favorabile, salariile şi consumul pot creşte, dar sunt şi riscuri

"Perspectivele macroeconomice ale României rămân favorabile pentru moment, PIB-ul fiind de aşteptat să crească în acest an cu 1,5%. Conform perspectivelor economice, salariile nominale ar trebui să înregistreze o creştere progresivă, odata cu diminuarea riscurilor privind fluxul de numerar al companiilor. Acest lucru ar trebui să conducă la redresarea treptată a consumului intern spre sfârşitul anului", arată Petrom în raportul privind rezultatele semestriale ale companiei.

Cu toate acestea, riscurile generate de criza datoriei suverane în ţările din zona euro ar putea condiţiona ritmul şi forţa revigorării economice, astfel că este necesară continuarea reformelor structurale pentru consolidarea economiei, atenţionează cea mai mare companie din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici