Video Programul de monitorizare a unor companii încheiat cu FMI nu a dus la niciun rezultat - consultant

Programul de monitorizare a unor companii încheiat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu a dus după doi ani la niciun rezultat, iar arieratele acestor societăţi au crescut, afirmă Aurelian Dochia, consultant financiar la firma de consultanţă Concept.

138 afișări

"Programul de monitorizare cu FMI după doi ani nu a dus la niciun rezultat, arieratele lor au crescut de la 23,1 miliarde de lei la 24,9 miliarde de lei", a declarat Dochia la conferinţa MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.

Dochia afirmă că programele întocmite de Guvern nu fac decât să evite restructurarea acestor companii.

"Prin aceste programe se reeşalonează datorii, apoi aceste datorii se şterg sau sunt tranformate în acţiuni, ceea ce ascunde situaţia reală a acestor societăţi. Apoi, prin programele de restructurare multe societăţi cu pierderi sunt subvenţionate", a continuat el.

Consultantul financiar a adăugat că anul trecut 37% din subvenţiile acordate de Guvern au fost direcţionate către firme de stat cu pierderi.

"Nu cumva această subvenţionare este o formă de ipotecare a unor sectoate care au şanse de supravieţuire?", a mai spus Dochia.

În urma negocierilor cu FMI pentru încheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsă prin includerea altor nouă societăţi, respectiv Poşta Română, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi societăţile Intervenţii Feroviare şi Telecomunicaţii CFR.

Pe listă au fost menţinute Compania Naţională de Căi Ferate CFR, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti şi Societatea Comercială Electrificare CFR, fiind însă scoasă Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF).

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat recent că arieratele statului la nivel central au fost aproape eliminate, iar la nivel local legislaţia permite un control mai bun, astfel că în viitorul acord atenţia va fi orientată spre datoriile companiilor de stat, care sunt o problemă serioasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici