- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.03.2019, 15:33)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Programul guvernamental „Investeşte în tine”, destinat unui număr de 8 milioane de români, a trecut de Parlament. Ce împrumuturi sunt eligibile
Deputaţii au aprobat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind implementarea programului „Investeşte în tine”. Potrivit modificărilor aduse în comisiile de specialitate, banii acordaţi pot fi cheltuiţi inclusiv pentru plata întreţinerii, chiriei sau a utilităţilor.
Urmărește
2419 afișări
Programul guvernamental „Investeşte în tine”, destinat unui număr 8 milioane de români, a trecut de Parlament. Ce împrumuturi sunt eligibile
Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investeşte în tine” a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 175 de voturi „pentru”, 24 de voturi „împotrivă” şi 61 de abţineri.
„Programul ţinteşte opt milioane de români. Nu reuşesc să înţeleg de ce sunt persoane în Parlament care au votat împotriva unui program care dă posibilitatea românilor să investească în nevoile personale şi ale familiei. Este posibil să plătească din aceste sume de bani taxele şcolare pentru copii, cheltuielile cu transportul şi asigurările medicale. Se pot cheltui bani inclusiv pentru instrumente medicale, instrumente muzicale sau plata utilităţilor la cet care stau cu chirie”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, după votul din plenul Camerei Deputaţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Grinch of Christmas: Decorațiunile lui Jill Biden pentru Casa Albă au fost aspru criticate
-
Probleme mari pentru ucraineni pe frontul de est. Zelenski cere consolidarea poziţiilor
-
Ce sunt galiul şi germaniul - metalele cheie folosite de China ca armă în războiul economic cu SUA şi Europa
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Prostia sau ticăloşia?
În replică, deputatul USR Cosette Chichirău a afirmat că Guvernul „dă împrumuturi oricui şi pentru orice”.
„ E o ordonanţă de urgenţă care a început prin -A investi în tine-, dar acum vârsta limită e de 55-65 de ani. Statul român, prin Comisia domnului Ghizdeanu, dă împrumuturi oricui şi pentru orice, cheltuieli medicale, renovări de apartamente şi aşa mai departe. E o varză, un proiect prost administrat. E o măsură foarte proastă. Ar trebui revizuită”, a susţinut Cosette Chihirău, în plen.
Valoarea maximă a creditului
Comisia pentru buget şi Comisia pentru politică economică au întocmit un raport de admitere a iniţiativei legislative, cu amendamente incluse.
„Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare garantarea unui credit în valoare maximă de 40.000 lei, în proporţie de 80% de către stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Dobânda şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei, daca beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 26 ani, care sunt în perioada studiilor, precum şi persoane cu vârsta între 26 şi 55 ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională”, potrivit raportului din comisii.
Astfel, creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Pentru acordarea creditului beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este el angajat. În cazul beneficiarului Programului cu capacitate de exerciţiu restrânsă, pentru obţinerea creditului este necesar acordul reprezentantului legal.
Un amendament adoptat de comisii prevede că „împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă”.
De asemenea, „creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie, o singură dată pentru acelaşi beneficiar”.
Potrivit legii şi a modificărilor aduse de Parlament, se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia: „a) plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; b) plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; c) plata cursurilor de specializare/calificare; d) plata cursurilor de pregătire profesională; e) taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; f) plata chiriei, a cheltuielilor de întreţinere şi a utilităţilor; g) plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; h) o parte din cheltuielile pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe; i) cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe; j) costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; k) achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; m) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; n) achiziţia de articole sportive, instrumente muzicale şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate (tehnic şi de artă);” o) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; p) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri”.
Un alt amendament adoptat de Parlament prevede că „plafonul anual al garanţiilor, modalitatea şi condiţiile de acordare, marja anulă care include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării, condiţiile de eligibilitate anuală a băncilor, precum şi cerinţele pentru accesarea de către persoanele fizice a creditului, regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc anual de către Guvern. Garanţiile se acordă în limita plafonului aprobat şi în funcţie de criteriile specifice prevăzute în normele şi procedurile interne de creditare ale băncilor şi în normele de garantare ale Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi ale Fondului Român de Contragarantare”.
Senatul a adoptat iniţiativa pe 17 septembrie 2018, Camera Deputaţilor fiind decizională. Astfel că propunerea legislativă pentru aprobarea OUG privind implementarea programului guvernamental „Investeşte în tine” va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.
Citește pe alephnews.ro: Locul în care natura dictează ritmul vieții. Insula Grímsey, cu 20 de locuitori, este un paradis pentru iubitorii de natură
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce cumperi de Crăciun? 71% dintre români sunt atrași de edițiile limitate de produse lansate cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Cum verifici dacă PENSIA îți crește de la 1 ianuarie 2025. Cine beneficiază de majorări de până la 12.000 de lei lunar și cine nu ia nimic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe