Proiectul privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază, publicat în dezbatere

Proiectul privind stoparea creşterii preţurilor la produsele alimentare de bază a fost publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii.

187 afișări
Imaginea articolului Proiectul privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază, publicat în dezbatere

Proiectul privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază, publicat în dezbatere

Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii, proiectul prevede, pentru o perioadă de 3 luni, limitarea cotelor de adaos comercial pentru produsele alimentare astfel:

-maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte
-maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale
-maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, cuprinde:

- pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.;
- făină albă de grâu ”000” 1 kg;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 buc.;
- ulei de floarea soarelui 1 l;
- carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc;
- legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
- fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă;
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos 1 kg.

„Propunerile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi cei ai federaţiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare”, precizează Ministerul Agriculturii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici