Replica Finanţelor la statistica Eurostat în care anunţa că România are cel mai mare deficit din UE: Ţinta de deficit de 2,96% din PIB, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) informează, miercuri, că ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol. Informarea vine şi ca o replică a Finanţelor la comunicatul Eurostat potrivit căruia deficitul bugetar în trimestrul II a fost de 4,1% din PIB.

465 afișări
Imaginea articolului Replica Finanţelor la statistica Eurostat în care anunţa că România are cel mai mare deficit din UE: Ţinta de deficit de 2,96% din PIB, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol

Replica finanţelor la statistica Eurostat în care anunţa că România are cel mai mare deficit din UE: Ţinta de deficit de 2,96% din PIB, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol

„Diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier”, precizează Ministerul Finanţelor.

Astfel, execuţia bugetului general consolidat conform metodologiei naţionale la finele trimestrului I al anului 2017 „a prezentat un excedent de 0,19% din PIB-ul anual, iar în trimestrul al II-lea, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB”.

Pe de altă parte, „vă informăm că, execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că România se încadrează în ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017”, a mai comunicat MFP.

Instituţia de lşa Bucureşti precizează că valoarea comunicată de Eurostat, de 4,1% din PIB trimestrial, „este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB”. Aceasta „reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, şi raportată la PIB din trimestrul II, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în trimestrele III şi IV ale anului”.

„Reamintim că în anul 2016, PIB-ul din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentând 23,5% din PIB-ul anual. Valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. În trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB-ului a fost de 197,5 miliarde lei, având aceeaşi pondere în PIB-ul prognozat pentru anul 2017”, mai arată MFP.

De asemenea, „în datele publicate de Eurostat se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,7% din PIB în trimestrul II din anul 2016, în condiţiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul II) se observă că deficitul bugetar a crescut cu 0,4pp la 4,1% din PIB”. Trebuie precizat, continuă MFP, că „ajustarea a condus la valori foarte scăzute în trimestrele III şi IV din 2016, respectiv 2,3% şi 2,1%”.

Aşadar, datele trimestriale publicate „nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de aşteptat o astfel de evoluţie sezonieră şi pentru trimestrele III şi IV din 2017, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB”, mai arată Ministerul Finanţelor.

România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană (UE), în al doilea trimestru din 2017, de 4,1% din PIB, fiind urmată de Marea Britanie, care a raportat un deficit de 3,4% din PIB, potrivit datelor ajustate sezonier publicate, marţi, într-un raport al Eurostat.

Cele mai mari excedente bugetare au fost raportate de Malta (2,3%) şi Cehia (1,9%), în al doilea trimestru din 2017.

În primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar al României s-a situat la 3,6% din PIB, fiind, de asemenea, cel mai mare din UE. România este urmată de Franţa (3,2%) şi Luxemburg (2,9%). Excedent bugetar a fost raportat în Malta (2,7%) şi Ungaria (2,4%).

Guvernul de la Bucureşti a raportat pentru primul semestru un deficit bugetar de 0,77% din PIB.

În primul trimestru din 2017, România a avut un excedent bugetar de 0,19% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Datele sunt calculate pe baza soldului ESA 2010 (European System of Accounts).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici