Riscurile operaţionale ale băncilor după criza financiară

Ştirbirea reputaţiei, frauda angajaţilor şi incapacitatea de a reţine cei mai buni oameni sunt cele mai importante trei riscuri sub controlul băncilor, relevă un raport al celui mai mare broker de asigurări din lume, AON, prezentat marţi seară în cadrul conferinţei "Atenţie, riscurile nu sunt în criză", organizat de AON România şi Institutul Bancar Român în Bucureşti.

320 afișări
Imaginea articolului Riscurile operaţionale ale băncilor după criza financiară

Riscurile operaţionale ale băncilor după criza financiară (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Studiul pune pe primele trei locuri într-un top 10 al riscurilor globale, aflate sub controlul băncilor sau nu, încetinirea creşterii economice, schimbările legislative şi disponibilitatea capitalului.

"Despre riscuri se vorbeşte de obicei atunci când se produc, deşi atunci este tardiv. Studiul AON arată că industria financiară percepe o creştere accentuată a riscului operaţional după declanşarea crizei în 2008, situaţie valabilă şi în România", a spus Valentin Ţuca, directorul AON România Broker de Asigurare.

Petru Rareş, preşedintele Institutului Bancar Român, susţine că industria bancară se îndreaptă spre o schimbare a modelelor de business, iar riscurile sunt în creştere.

"S-au format două grupe mari de bancheri. Pe de o parte sunt bancherii care au aruncat pe piaţă produsele toxice, care au creat securitizări, pe de altă parte sunt bancherii comerciali, care au suportat efectele negative. Industria financiară, a produselor derivate, a ajuns la 600 trilioane de dolari, de 9-10 ori mai mult decât PIB-ul global. Lumea va fi de acum martora unui tsunami de reglementări globale, iar pentru bancheri etica şi profesionalismul vor fi două cuvinte cheie", a spus Rareş.

Ion Drăgulin, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale a României, a spus că, în condiţiile în care contextul financiar a devenit tot mai dificil, băncile din ţările afectate de risc suveran prezente pe piaţa românească sunt atent urmărite de Banca Naţională.

"Nu au fost mari schimbări în structura depozitelor şi mişcarea acestora până acum la băncile pe care le supraveghem mai cu atenţie. Sucursalele din România ale acestor bănci au solvabilitate peste medie şi lichidităţi egale cu media sistemului. Datoria pe termen scurt nu creşte, scadenţele se menţin şi par rezonabile în condiţiile actuale", a spus Drăgulin. El a mai spus că în acest moment condiţiile României de accesare a fondurilor externe sunt destul de bune. CDS-ul, asigurarea de default care măsoară percepţia investitorilor despre riscul ţării, se ridică la 431 de puncte de bază (4,31%), faţă de 441 în cazul Sloveniei şi 380 în cazul Bulgariei.

Citeşte mai multe despre riscurile operaţionale ale băncilor după criza financiară pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici