Roboţii şi tehnologia pun în pericol 10 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie, în 20 de ani

Locurile de muncă a până la 10 milioane de britanici vor fi puse în pericol în următorii 20 de ani de progresele tehnologice, potrivit cercetărilor referitoare la impactul tehnologiei asupra pieţei muncii realizate de compania de consultanţă Deloitte şi Universitatea Oxford, relatează CNBC.

583 afișări
Imaginea articolului Roboţii şi tehnologia pun în pericol 10 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie, în 20 de ani

Roboţii şi tehnologia pun în pericol 10 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie, în 20 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avansul tehnologic, automatizarea şi robotizarea vor provoca schimbă semnificative pe piaţa muncii în următorii 20 de ani, astfel încât 35% dintre locurile de muncă existente riscă să fie înlocuite, se arată în raport.

"Locurile de muncă cu activităţi repetitive, posturile de funcţionari şi din serviciile de suport vor fi înlocuite cu posturi care vor necesita cunoştinţe în domeniul digital, management şi de creaţie. Aceste tendinţe există deja", potrivit raportului.

Conform Institutului Naţional de Statistică, pe piaţa muncii din Marea Britanie sunt active 30,8 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că unul din trei angajaţi va fi afectat de schimbările tehnologice.

Raportul se adaugă unui alt studiu realizat în 2013 de doi cercetători de la Universitatea Oxford, Michael Osborne şi Carl Benedikt Frey, referitor la impactul automatizării asupra pieţei americane a muncii.

Potrivit acelui studiu, locurile de muncă a 47% dintre angajaţii din SUA sunt puse în pericol de automatizare.

În Marea Britanie, activităţile plătite cu sub 30.000 de lire sterline pe an sunt de cinci ori mai expuse să fie înlocuite, comparativ cu locuri de muncă plătite cu peste 100.000 de lire pe an. În Londra, activităţile remunerate cu sub 30.000 de lire pe an sunt de opt ori mai expuse riscului de a fi înlocuite.

Între posturile vulnerabile se numără cele din administraţie, vânzări şi servicii, transporturi, construcţii, industria extractivă şi de producţie.

Cele mai puţin vulnerabile activităţi sunt din domeniul managementului specializat, serviciilor financiare, IT, inginerie şi ştiinţă, educaţie, servicii juridice, servicii pentru comunitate, arte şi media şi sectorul sănătăţii.

Un studiu separat realizat de Deloitte, în rândul a 100 de companii din Londra, arată că acestea încep deja să reacţioneze la posibilele schimbări, progresele tehnologice necesitând noi competenţe şi o schimbare majoră a tipurilor de locuri de muncă.

Companiile londoneze au nevoie tot mai mult de know-how digital, management şi creativitate şi mai puţin de activităţi de procesare, suport, administraţie şi limbi străine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici