România a atras la nouă luni investiţii imobiliare de 600 milioane euro şi ocupă locul 3 în regiunea ECE

România a înregistrat în primele nouă luni tranzacţii imobiliare în valoare de 600 milioane de euro, plasându-se pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est (ECE), după Cehia şi Polonia, iar pe ansamblul întregului an indicatorul ar putea depăşi 800 de milioane de euro.

485 afișări
Imaginea articolului România a atras la nouă luni investiţii imobiliare de 600 milioane euro şi ocupă locul 3 în regiunea ECE

România a atras la nouă luni investiţii imobiliare de 600 milioane euro şi ocupă locul 3 în regiunea ECE (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"În majoritatea tranzacţiilor realizate în acest an au fost implicate nume noi de investitori, respectiv CTP Invest, P3, GLL şi Lonestar, după mai mulţi ani în care NEPI şi Globalworth au dominat piaţa", arată compania imobiliară JLL, implicată în peste 70% din volumul tranzacţiilor din România.

Cehia a avut o cotă de piaţă de 43% din totalul tranzacţiilor din regiune, fiind urmată de Polonia, cu 28%, România (11%), Ungaria (10%) şi ţările din Europa de Sud-Est (6%).

"România tranzacţionează proprietăţi prime la un ecart de yield între 150 puncte de bază la office şi 275 puncte de bază la industrial faţă de Polonia şi Cehia. Odată cu îmbunătăţirea susţinută din ultimele 12 luni a indicatorilor economici şi a condiţiilor de finanţare, considerăm că există argumente care să susţină micşorarea acestui ecart în următoarele 12 luni. În orice caz, în condiţii similare de risc, România promite un randament superior al investiţiilor faţă de restul regiunii pentru investitorii care intră acum", a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets JLL România.

Anul trecut, tranzacţiile imobiliare din România au totalizat 1,15 miliarde euro, reprezentând un record al ultimilor ani. Volumul a fost influenţat de două tranzacţii mari - achiziţia magazinelor Real de către Auchan, în valoare de 260 - 280 de milioane de euro, şi consolidarea portofoliului Globalworth prin preluarea participaţiei deţinute de fondul german RREEF la mai multe proiecte, în sumă de circa 200 de milioane de euro.

Structura pe segmente de piaţă arată că tranzacţiile cu birouri şi cu spaţii industriale reprezintă peste 70% din piaţă, restul fiind achiziţii de proiecte de retail. De asemenea, numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut în acest an, în timp ce valoarea medie a tranzacţiei a scăzut, un indicator că piaţa este mai lichidă şi că investitorii nu mai caută doar proiecte de peste 50 de milioane de euro, ci şi de dimensiuni mai mici.

"În 2015 interesul investitorilor pentru România a crescut, iar întâlnirile pe care le-am avut la Expo Real confirmă faptul că ţara noastră este din nou pe harta multora dintre ei, indiferent de segmentul de piaţă în care activează. Datorăm în mare parte acest interes creşterii competiţiei şi a preţurilor pentru produse de calitate în Polonia şi Cehia. În trimestrul trei s-au concretizat în contracte semnate tatonările şi negocierile din prima jumătate a anului. Ne aşteptăm ca volumul de tranzacţii din 2015 să depăşească 800 milioane de euro", a declarat Andrei Văcaru, Capital Markets Consultant&Head of Research Jll România.

La nivelul regiunii, lunile de vară din acest an au fost atipice, cu o efervescenţă pe piaţa de investiţii imobiliare, care a dus la un volum al tranzacţiilor de 2,8 miliarde de euro în trimestrul al treilea, peste nivelul înregistrat în primele două trimestre în total.

La nivelul primelor nouă luni, volumul investiţiilor din regiune a ajuns la 5,5 miliarde de euro, cu 22% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici