România a egalat puterea reală de cumpărare a polonezilor și a depășit economiile Ungariei și Croației

Publicat: 12 05. 2025, 12:41

În cei aproape 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a înregistrat progrese economice remarcabile, care includ triplarea PIB-ului, o creștere de patru ori a salariului mediu net în euro și depășirea pragului de 1.200 km de autostradă. Aproape 100 de miliarde de euro au fost absorbite din fonduri europene până la finalul anului 2024, în cadrul a trei exerciții bugetare succesive, a relatat luni Ziarul Financiar.

România a marcat vineri Ziua Europei și aproape 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. În această perioadă, PIB-ul țării s-a triplat, salariul mediu net în euro a crescut de patru ori, iar infrastructura rutieră a fost extinsă, depășind pragul de 1.200 km de autostradă. De asemenea, România a absorbit aproape 100 de miliarde de euro din fonduri europene până la finalul anului 2024, în cadrul a trei exerciții bugetare succesive, potrivit sursei citate.

Șeful organizației analiștilor financiari din România, parte a CFA Institute, a insistat asupra legăturii directe între absorbția fondurilor europene și evoluția economică a țării, avertizând că o oprire a acestora ar putea duce economia românească într-o criză financiară: „România a avansat semnificativ din punct de vedere economic. La începutul procesului de aderare la UE, PIB-ul pe cap de locuitor era de doar 30% din media europeană, iar acum a ajuns la 80%”. Comparativ cu economiile țărilor care nu sunt membre UE, cum ar fi Serbia sau Albania, progresul este evident”, a precizat Adrian Codirlașu.

În următorii 8-10 ani, PIB-ul și salariul mediu net se vor dubla dacă România își va urma parcursul european

În prezent, România se află la același nivel al PIB-ului per capita (la paritatea puterii de cumpărare) cu Polonia, o țară cu 36 de milioane de locuitori, și a depășit economii precum cele ale Ungariei și Croației. 

Între anii 2006-2024, PIB-ul a crescut de 3,6 ori, până la 350 mld. Euro. Comparativ, în 2006, PIB-ul României era de 97 miliarde de euro, iar în 2007 a crescut cu 30 miliarde de euro. 

Experții financiari estimează că, în următorii 8-10 ani, PIB-ul și salariul mediu net din România se vor dubla din nou dacă politicile actuale vor continua. Factorii cheie sunt intrarea în Schengen, intrarea în OECD, organizaţia celor mai dezvoltate ţări ale lumii, şi construcţia autostrăzilor care vor lega românii de la nord la sud şi de la est la vest, în următorii cinci ani.