România, Georgia şi Azerbaijan vor aduce gaze în Uniunea Europeană

România, Georgia şi Azerbaijan au semnat marţi, la Bucureşti, un acord de transport al gazelor către UE prin proiectul Azerbaijan Georgia Romania Interconnection (AGRI), care prevede construcţia unor terminale de gaze naturale lichefiate, şi care ar putea fi dezvoltat mai repede decât Nabucco.

88 afișări
Imaginea articolului România, Georgia şi Azerbaijan vor aduce gaze în Uniunea Europeană

România, Georgia şi Azerbaijan vor aduce gaze în Uniunea Europeană (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Documentul a fost semnat de ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Industriei şi Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, şi ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri.

Gazele produse de Azerbaijan vor tranzita Georgia către România urmând apoi să fie livrate consumatorilor din statele UE.

"Memorandumul semnat astăzi este suportul pentru înfiinţarea unei companii de proiect cu sediul la Bucureşti care să facă studiul de fezabilitate. (...) Este prematur să vorbim de costuri şi de cantităţile care vor fi transportate", a declarat Videanu.

Potrivit ministrului, firma va fi înfiinţată în următoarele luni.

Secretarul de stat în ministerul Economiei Tudor Şerban a menţionat că proiectul este evaluat la 2-4 miliarde euro.

Conform unor declaraţii anterioare ale oficialilor Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, proiectul era estimat la 4-6 miliarde de euro.

Totodată, Videanu a declarat că AGRI ar putea fi dezvoltat mai repede decât Nabucco.

"Din punctul meu de vedere da", a spus Videanu, răspunzând unei întrebări a presei dacă acest proiect ar putea fi dezvoltat mai repede ca Nabucco.

El a adăugat că AGRI este cel mai rapid şi mai eficient proiect din culoarul sudic al Europei prin care se intenţionează aducerea de resurse energetice din zona Mării Caspice către UE. De asemenea, o parte din gazele transportate prin AGRI vor fi destinate pieţei interne a României.

"AGRI este complementar Nabucco. România va insista, inclusiv la UE, ca acest proiect să fie declarat prioritar", a adăugat Videanu.

Discuţiile dintre cele trei state au început în urmă cu un an.

"Este un proiect important pentru toate statele din jurul Mării Negre", a spus Aliyev.

Azerbaijan a produs anul trecut 23,5 miliarde metri cubi de gaze şi intenţionează să ajungă la o cantitate de 28,5 miliarde metri cubi de gaze. Azerbaijan are de asemenea rezerve de 2.200 miliarde de metri cubi de gaze.

România consumă anual circa 15-16 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care circa 11 miliarde de metri cubi reprezintă producţia internă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici