Video Românii vor să-şi amâne plata ratelor doar dacă e nevoie

  • Românii cu credite la bancă apreciază intenţia Guvernului de a le amâna plata unor rate
  • Proiectul de lege care stă la baza acestei măsuri provoacă însă confuzii
  • Unele bănci au furat startul şi şi-au făcut propriul sistem de amânare a plăţii ratelor
1640 afișări

Ai rată la bancă, iar salariul s-ar putea să-ţi scadă din cauza problemelor generate de noul coronavirus în economie? Ei bine, Guvernul îţi vine în ajutor. Cel puţin aşa promite. O ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern va permite românilor cu credite la bancă să suspende plata ratelor până la 9 luni.

„Job-ul este relativ în perioada aceasta. Acum, fiecare firmă face ce poate să supravieţuiască. Acum, deocamdată, în momentul acesta, am un job. Vom vedea ce se va întâmpla peste o lună, două, trei”, spune Flavius, care are rate şi job. 

„Chiar înainte de problema cu coronavirusul, aveam mai multe rate, dar le-am terminat la limită. Şi acum mai am doar pentru casă. Eu sper să nu amân nici măcar o rată, eu personal, asta sper”, explică Doru, care are rate şi două locuri de muncă.

Deşi proiectul de lege a fost adoptat de Guvern, încă nu există normele de aplicare. Prin urmare, nu e clar cum se va plăti, de exemplu, dobânda băncilor aferentă acestei perioade.

Pe de altă parte, unele bănci deja au venit în ajutorul clienţilor cu astfel de programe de amânare a plăţii ratelor.

„Cumva ne-am dat seama destul de repede că vor urma o serie de perturbări în toate fluxurile economice aşa cum le ştim noi. Şi că nu are cum ca această mare întrerupere, să spunem, nu are cum să nu lase urme”, explică Tiberiu Moisă, director general adjunct, Banca Transilvania.

Banca Transilvania, BRD, ING, CEC Bank sau Banca Românească sunt printre băncile care permit clienţilor amânarea plăţii ratelor pentru gestionarea acestei crize.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici