Salariul mediu net a urcat in iunie la 1.273 lei

Creşterea salariului mediu nominal net s-a accelerat în luna iunie la 24,4%, comparativ cu perioada similară din 2007, astfel că valoarea acestuia a ajuns la 1.273 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

11 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu net a urcat in iunie la 1.273 lei

Salariul mediu net a urcat in iunie la 1.273 lei (Imagine: Mediafax Foto)

Avansul a fost superior celui din mai, când salariul a urcat cu 23,3% faţă de perioada similară a anului trecut.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net din iunie s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.220 lei), iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (689 lei), se arată într-un comunicat al INS.

Câştiguri de peste 3.000 de lei au mai fost înregistrate, la fel ca în lunile precedente, de activităţile de transporturi aeriene, valoarea salariului mediu nominal net fiind de 3.162 lei.

Comparativ cu luna mai, câştigul salarial mediu nominal net realizat a urcat cu 2%.

Acelaşi avans, de 2%, a fost înregistrat şi de câştigul salarial mediu nominal brut, a cărui valoare a ajuns la 1.738 lei.

În luna iunie s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime, inclusiv prime de vacanţă pentru funcţionarii publici şi prime de stabilitate pentru personalul contractual din unităţile sanitare publice, şi a realizărilor de producţie mai mari, se spune în comunicat.

Astfel, majorări cuprinse între 11% şi 15% au fost înregistrate în activităţi precum poştă şi telecomunicaţii, silvicultură, producţia şi furnizarea de energie electrică şi temică, gaze şi apă, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari.

Cu procente de 5%-8% au crescut salariile din sănătate şi asistenţă socială, administraţie publică, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, poştă şi curierat.

Avansuri de 3%-5% au fost consemnate de activităţile de tăbăcire şi finisare a pieilor, fabricare a produselor textile, învăţământ, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii).

În acelaşi timp, scăderile câştigului salarial mediu net în luna iunie, faţă de luna mai, au fost determinate de acordarea de prime în luna precedentă şi realizarea de producţii mai mici.

Cele mai importante scăderi, de 11,4%, au fost consemnate în activitatea de intermedieri financiare.

Reduceri cuprinse între 6% şi 10% s-au înregistrat în industria minieră, industria metalurgică, transporturi aeriene şi industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou.

De asemenea, salariile obţinute din activităţi de fabricare a produselor din tutun, fabricare a produselor din cauciuc şi mase plastice şi hoteluri şi restaurante au coborât cu 2-4%.

Indicele câştigului salarial real pentru luna iunie, faţă de mai, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,7%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,3%, cu două puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai.

Comparativ cu iunie 2007, indicele câştigului salarial real a înregistrat o creştere cu 14,5%.

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici