Sârbu: Aplicarea legii privind comerţul cu alimente va duce la scăderi ale preţurilor de până la 30%

Intrarea în vigoare a legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea determina scăderi ale preţurilor pentru consumatorii finali cu până la 30%, în câteva luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

17 afișări
Imaginea articolului Sârbu: Aplicarea legii privind comerţul cu alimente va duce la scăderi ale preţurilor de până la 30%

Sârbu: Aplicarea legii privind comerţul cu alimente va duce la scăderi ale preţurilor de până la 30% (Imagine: Petrică Tănase/Mediafax Foto)

"Noi (Ministerul Agriculturii, iniţiatorul proiectului de lege, n.r.) am urmărit ca preţul în magazin, pe raft, să scadă. Specialiştii spun că în câteva luni preţurile vor putea să scadă până la 30%", a afirmat Sârbu.

Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare a fost adoptată de Camera Deputaţilor săptămâna trecută şi aşteaptă girul preşedintelui.

Sârbu a afirmat că în continuare sunt lucruri care se pot corecta, dar că legea, criticată de reprezentanţii reţelelor comerciale, nu este un abuz.

"Eu cred că nu e un abuz şi nu e un dezastru ce am făcut noi", a spus Sârbu, apreciind că preşedintele va promova proiectul.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a arătat, luni, într-un comunicat, că legea este anticoncurenţială, va duce la falimente în industrie şi va determina retailerii străini să oprească investiţiile directe realizate pe piaţa locală.

Asociaţia reuneşte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România şi are ca membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real,-, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, La Fourmi, Mega Image, Artima, Profi, Penny Market, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Altex, Domo, Flanco, Mobexpert şi Diverta.

Reprezentanţi ai producătorilor şi sindicatelor, prezenţi la conferinţă, au respins acuzaţiile şi au declarat că propunerile legislative vor conduce, printre altele, la dezvoltarea magazinelor de proximitate, creşterea concuenţei şi scăderea preţurilor de producţie.

Legea comercializării produselor alimentare va reglementa relaţiile dintre furnizori şi comercianţi, pentru a preveni practicile anticoncurenţiale ale reţelelor de magazine.

Potrivit proiectului de act normativ, este interzis comercianţilor să impună furnizorilor plata unor servicii care nu au legătură directă cu operaţiunea de vânzare şi nu sunt cuprinse în preţul de achiziţie. De asemenea, comercianţii nu au dreptul să impună furnizorilor să-şi vândă produsele la un preţ egal sau mai mare altor comercianţi, iar delistarea unui produs de la raft poate fi făcută doar cu o notificare prealabilă cu două luni a furnizorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici