Scholz a convins Intel să dubleze investiţiile în fabricile de semiconductori din Germania. 30 de miliarde de euro în schimbul unor subvenţii suplimentare

  • Germania ar trebui să devină unul dintre principalii producători de semiconductori din lume, a declarat luni Olaf Scholz.
  • Cancelarul Germaniei a subliniat necesitatea de a reduce dependenţa faţă de China şi a îndemnat Beijingul să se abţină de la agresiuni împotriva vecinilor săi.
530 afișări
Imaginea articolului Scholz a convins Intel să dubleze investiţiile în fabricile de semiconductori din Germania. 30 de miliarde de euro în schimbul unor subvenţii suplimentare

Comentariile lui Scholz au fost făcute cu puţin timp înainte ca cancelarul să ajungă luni la un acord privind o investiţie de peste 30 de miliarde de euro a producătorului american de cipuri Intel în Magdeburg, în urma unei întâlniri cu directorul general al Intel, Pat Gelsinger.

Anterior, în cadrul conferinţei "Ziua Industriei Germane" de la Berlin, Scholz a lăudat eforturile de creştere a cotei UE în producţia mondială de semiconductori şi a afirmat că "fiecare al treilea cip produs în Europa provine din Saxonia", în estul Germaniei. Alţi mari producători de cipuri plănuiesc, de asemenea, investiţii suplimentare în ţară, a spus el, o posibilă referire la TSMC din Taiwan, conform POLITICO.

"Dacă acestea sunt puse în aplicare în acest mod, şi lucrăm la acest lucru, atunci Germania va deveni una dintre principalele locaţii de producţie de semiconductori din lume", a spus Scholz, adăugând că acest lucru ar ajuta, de asemenea, UE să îşi diversifice lanţurile de aprovizionare şi să reducă dependenţa de China şi de alte ţări asiatice.

Cu toate acestea, acordul de 30 de miliarde de euro cu Intel implică, de asemenea, aproximativ 10 miliarde de euro de subvenţii din partea statului german, ceea ce ar putea fi considerat controversat într-un moment în care Scholz îndeamnă la reduceri ale cheltuielilor publice.

Investiţia totală în Magdeburg a fost stabilită anul trecut la 17 miliarde de euro şi s-a bazat pe un ajutor de stat german de 6,8 miliarde de euro, dar aceste cifre s-au schimbat ca urmare a condiţiilor economice. Intel a afirmat că "sprijinul guvernamental sporit" reflectă "domeniul de aplicare extins" al proiectului, dar şi o "schimbare a condiţiilor economice".

În discursul său de luni, Scholz a declarat că "după ani de criză fără precedent, cu împrumuturi fără precedent, este de datoria noastră să ne conducem ţara către un viitor solid", ceea ce ar însemna, de asemenea, reducerea unor subvenţii şi a altor programe de sprijin financiar.

Cu doar o săptămână în urmă, ministrul german de finanţe, Christian Lindner, se opunea subvenţiilor suplimentare pentru Intel.

Revenind la China şi la poziţia sa tot mai agresivă faţă de Taiwan, Scholz a îndemnat Beijingul să "nu schimbe cu forţa status quo-ul în Mările Chinei de Est şi de Sud" şi să "respecte regulile internaţionale".

Cancelarul a subliniat, de asemenea, necesitatea de a "evita dependenţele economice periculoase" faţă de China şi a susţinut că întreprinderile ar trebui să reducă riscurile în acest sens, dar nu ar trebui în niciun caz să renunţe la piaţa uriaşă şi profitabilă a Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici