Scrisoarea de intenţie cu FMI, semnată de ministrul Finanţelor şi guvernatorul BNR

Scrisoarea de intenţie pentru încheierea acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional a fost semnată de ministrul Finanţelor şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, aceeaşi procedură fiind derulată şi pentru împrumutul de la Comisia Europeană, a declarat, joi, premierul Emil Boc.

86 afișări
Imaginea articolului Scrisoarea de intenţie cu FMI, semnată de ministrul Finanţelor şi guvernatorul BNR

Scrisoarea de intenţie cu FMI, semnată de ministrul Finanţelor şi guvernatorul BNR

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat la rândul său, la finalul şedinţei de joi a Guvernului, că scrisoarea avizată de Executiv va fi transmisă din nou FMI, în cursul zilei de joi, pentru a fi discutată în şedinţa board-ului Fondului Monetar Internaţional, din 4 mai.

"Aceleaşi proceduri şi în privinţa celor 5 miliarde de la Comisia Europeană, facilitatea balanţei de plăţi pe termen mediu. Urmează să primim din partea Comisiei o scrisoare de intenţie şi am fost împuterniciţi să apelăm la această facilitate de 5 miliarde, ministrul Finanţelor fiind abilitat să semneze după ce, în prealabil, va prezenta premierului şi vicepremierului conţinutul scrisorii de intenţie. De fapt, textul este aceleaşi, se grevează pe scrisoarea de intenţie agreată cu FMI", a spus Pogea.

Guvernul a luat act, în şedinţa de joi, de scrisoarea Fondului Monetar Internaţional prin care este aprobat acordul de împrumut convenit cu România, documentul urmând să fie transmis FMI şi Comisiei Europene pentru a fi aprobat de board-urile celor două instituţii.

După avizul final al FMI şi CE, prevăzut pentru începutul lunii mai, scrisoarea aferentă acordului de împrumut va fi retrimisă autorităţilor române şi va fi înaintată Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, sub forma unui proiect de act normativ.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că scrisoarea FMI nu include modificări faţă de acordul stabilit iniţial.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern urmează să fie discutat la începutul lunii mai de Consiliul Executiv al FMI, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

Comisia Europeană a propus, marţi, Consiliului European acordarea unui împrumut pe termen mediu de cinci miliarde de euro României, în cadrul programului multilateral de finanţare de până la 20 de miliarde de euro convenit cu FMI. Propunerea figurează pe agenda unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe comunitari care va avea loc la 5 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici