Sistemul de pensii din Germania, "pe punctul de a se prăbuşi" fără o reformă

Sistemul de pensii din Germania nu va fi viabil din punct de vedere financiar peste cinci ani fără o reformă, potrivit lui Rainer Dulger, preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Patronale Germane(BDA).

4830 afișări
Imaginea articolului Sistemul de pensii din Germania, "pe punctul de a se prăbuşi" fără o reformă

Influentul grup reprezintă aproximativ 20 de milioane de angajaţi din forţa de muncă germană. Dulger a declarat duminică pentru cotidianul german Bild am Sonntag că economia germană slăbeşte, iar sistemul social este "pe punctul de a se prăbuşi".

"Costurile vor exploda", a spus el, potrivit CNBC.

În 2019, contribuţiile la planurile de pensii publice din Germania reprezentau aproximativ 10,1% din PIB-ul naţiunii, dar se aşteaptă ca acest procent să crească la 12,2% până în 2070, conform sistemului actual, potrivit The 2021 Ageing Report publicat de Comisia Europeană.

Această creştere de 2 puncte procentuale este una dintre cele mai mari modificări prognozate în Spaţiul Economic European, fiind depăşită doar de Irlanda şi Norvegia, unde este de aşteptat ca în 2070 contribuţia la sistemele publice de pensii să fie cu 2,6 puncte procentuale mai mare, şi de Olanda, unde procentul din PIB cheltuit pentru pensii va fi cu 2,2 puncte mai mare peste cinci decenii.

Lipsa forţei de muncă şi îmbătrânirea populaţiei contribuie la provocările cu care se confruntă sistemul german de pensii. Dulger a sugerat că vârsta de pensionare ar trebui să fie legată de speranţa de viaţă, spunând că "nu ar trebui să se întâmple ca creşterea speranţei de viaţă să ducă la pensionări mai lungi".

Dar cancelarul german Olaf Scholz a respins apelurile de creştere a vârstei standard de pensionare de la 67 la 68 de ani în iunie 2021, când era ministru de finanţe.

"Nu se bazează doar pe calcule greşite, ci este şi nedrept din punct de vedere social", a declarat Scholz la acea vreme, după cum a relatat Reuters.

Scholz a mai spus că "nu există o nevoie reală" de a creşte vârsta de pensionare, în ciuda faptului că un grup de consilieri economici guvernamentali a sugerat că pragul ar trebui împins la 68 de ani până în 2024.

Dulger: Sistemul de pensii, la fel de grav ca schimbările climatice

Potrivit lui Dulger, amploarea reformei necesare nu a mai fost văzută din perioada reunificării germane din anii 1990, când Germania de Est şi Germania de Vest s-au reunit după 45 de ani de separare în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

Sistemul de pensii din Germania de Vest a fost extins în Germania de Est, ceea ce a provocat ani de tulburări financiare.

Dulger a mai spus că sistemul de pensii al ţării ar trebui să fie luat la fel de în serios ca şi schimbările climatice şi a sugerat că ar trebui inclus în previziunile de politică socială pentru a sublinia urgenţa situaţiei.

"Reformarea sistemului de securitate socială este la fel de provocatoare ca tranziţia energetică şi, fără îndoială, la fel de importantă pentru justiţia între generaţii", a declarat Dulger pentru Bild.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici