Situaţia economică este îngrijorătoare. Şefa FMI vede şanse mari de creştere globală sub 2% în 2023

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că şansele ca anul viitor creşterea globală să scadă sub 2% sunt tot mai mari din cauza efectelor continue ale războiului din Ucraina şi a încetinirii simultane a creşterii economice în Europa, China şi SUA.

Urmărește
1045 afișări
Imaginea articolului Situaţia economică este îngrijorătoare. Şefa FMI vede şanse mari de creştere globală sub 2% în 2023

Georgieva a declarat la conferinţa Reuters NEXT că este deosebit de îngrijorată de încetinirea din China, deoarece a doua economie a lumii a fost un motor puternic al creşterii globale.

FMI îşi va actualiza perspectivele economice în ianuarie, iar imaginea "s-a întunecat recent pe baza a ceea ce vedem în ceea ce priveşte sentimentul consumatorilor şi sentimentul investitorilor", a spus ea.

În octombrie, FMI şi-a redus prognoza de creştere globală pentru 2023 la 2,7%, faţă de 2,9% în iulie, pe fondul presiunilor colaterale din cauza războiului din Ucraina, a preţurilor ridicate la energie şi alimente, a inflaţiei şi a ratelor dobânzilor puternic crescute, avertizând că condiţiile s-ar putea înrăutăţi semnificativ anul viitor.

La vremea respectivă, FMI a plasat o probabilitate de 25% ca anul viitor creşterea globală să scadă sub 2% - fenomen care a avut loc doar de cinci ori din 1970 încoace - şi a spus că există o probabilitate de peste 10% de contracţie a PIB-ului mondial.

"Suntem îngrijoraţi de faptul că această probabilitate ar putea să urce puţin mai mult", a declarat joi Georgieva, citând impactul "războiului fără sens" al Rusiei din Ucraina asupra economiei Europei şi încetinirile simultane din Statele Unite, Europa şi China. 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici