Soldul creditelor în valută restante a urcat în septembrie de trei ori mai rapid decât la lei

Creşterea soldului restanţelor la creditele în valută a fost în septembrie de 23%, aproape de trei ori mai rapidă decât avansul obligaţiilor neachitate la timp în lei, de 8,21%, în contextul în care restanţele au reprezentat 1,1% din valoarea totală a împrumuturilor, potrivit datelor BNR.

13 afișări
Imaginea articolului Soldul creditelor în valută restante a urcat în septembrie de trei ori mai rapid decât la lei

Soldul creditelor în valută restante a urcat în septembrie de trei ori mai rapid decât la lei

Totalul împrumuturilor, atât în lei, cât şi în valută a avansat în septembrie cu 5,7%, de la 184,54 miliarde lei la 195,157 miliarde lei, în timp ce soldul restanţelor a urcat cu aproape 12%, de la 1,92 miliarde lei la 2,15 miliarde lei.

Soldul creditelor în lei a fost de 85,457 miliarde lei la 30 septembrie, în urcare cu 2,14% faţă cel de la finele lunii august, respectiv de 83,66 milioane lei, în timp ce valoarea restanţelor a crescut cu 8,21%, de la 1,43 milioane lei, ajungând la 1,553 miliarde lei. Astfel, ponderea restanţelor în totalul creditelor în lei a fost în septembrie de 1,81%.

Pe segmentul împrumuturilor acordate în valută, restanţele au avansat în septembrie cu 23%, de la 487 milioane lei, la 600 milioane lei, ceea ce înseamnă o pondere de 0,54% din soldul de 109,699 miliarde lei.

Creditele în valută au continuat să se extindă, înregistrând în septembrie un avans de 8,73% faţă de soldul de la finele lui august, de 100,88 miliarde lei.

În topul celor mai mari restanţe se situează Bucureştiul, urmat de judeţele Braşov şi Bihor, care concentrează aproape 35% din soldul obligaţiilor în lei neachitate la timp şi peste 50% din cele în valută.

Majoritatea creditelor în lei au fost angajate de către firme, în timp ce populaţia a contractat cea mai mare parte din împrumuturile în valută.

Astfel, cele mai multe împrumuturi în lei au fost acordate firmelor, respectiv 42,344 miliarde lei, reprezentând 49,5% din sold, în timp ce creditele pentru populaţie au ajuns la finele lunii septembrie la 41,016 miliarde lei.

Creditele pentru consum reprezintă 92% din totalul împrumuturilor în lei acordate populaţiei şi 61,8% din soldul în valută.

Peste jumătate din totalul creditelor în valută au fost acordate populaţiei, respectiv echivalentul a 55,3 miliarde lei, în timp ce firmele au primit împrumuturi ce au totalizat la finele lui septembrie 51,74 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici