- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.08.2024, 18:29)
- Cristina Bellu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: România, pe locul al treilea în topul ţărilor cu cele mai ieftine locuinţe din Europa
România se menţine pe locul al treilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia şi Herţegovina şi Grecia, cu un preţ mediu de 1.504 euro/mp în 2023 pentru o locuinţă nouă, conform Deloitte Property Index 2024, realizat pe baza datelor din principalele oraşe din 24 de ţări.
Urmărește
1520 afișări
Imagine cu caracter ilustrativ
La polul opus, Austria este cea mai scumpă ţară europeană, cu 4.920 euro/mp în 2023, urmată de Germania (4.700 euro/mp) şi Franţa (4.538 euro/mp), însă în toate aceste ţări preţurile sunt în scădere faţă de 2022.
Potrivit analizei Deloitte, 15 din cele 24 de ţări analizate au înregistrat creşteri ale preţurilor medii pentru locuinţele noi, cele mai importante fiind în Ungaria (13,3%) şi Polonia (12,2%), iar scăderi notabile au fost consemnate în Italia (minus 10,7%), Danemarca (minus 3,8%), Norvegia (minus 3,5%) şi Marea Britanie (minus 3,3%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Jon Bon Jovi a fost filmat în timp ce ajuta o femeie „tulburată” să coboare de pe marginea unui pod din Nashville
-
Companiile din Ucraina recrutează femei şi adolescenţi pentru a face faţă deficitului de personal
-
Proiect PNL pentru indexarea pensiilor militarilor: Aduce echitate în sistemul de pensii militare
-
Salariul mediu net a crescut în luna iulie la 5.242 lei, cu 14,8% peste nivelul lunii iulie 2023
În ceea ce priveşte gradul de accesibilitate, dacă în 2022 un român avea nevoie, în medie, de 6,3 salarii medii anuale brute la nivel naţional pentru a cumpăra o locuinţă nouă de 70 mp, anul trecut media a scăzut la 5,9 salarii, ceea ce plasează ţara noastră pe locul al patrulea în topul accesibilităţii, după Danemarca (4,7 salarii anuale brute), Norvegia (4,8) şi Italia (5,3).
Ţara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Cehia, unde sunt necesare 13,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuinţă nouă, urmată de Slovacia (12,7 salarii anuale brute).
Clasamentul oraşelor europene cu cele mai scumpe locuinţe este condus de Paris, cu un preţ mediu de 14.900 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Munchen (10.900 euro/mp) şi Zona Metropolitană Interioară a Londrei (8.018 euro/mp).
În România, cele mai mari preţuri se înregistrează în Cluj-Napoca, respectiv 2.434 euro/mp şi o creştere de 3% faţă de anul anterior, în timp ce Bucureştiul ocupă locul al doilea, cu 1.726 euro/mp, urmat de Braşov cu 1.618 euro/mp.
Astfel, ţara noastră este printre puţinele state europene în care cel mai scump oraş nu este capitala, alături de Belgia, unde Anvers este cea mai scumpă localitate, Italia cu Milano, Germania cu Munchen şi Spania, unde Barcelona ocupă primul loc.
„Evoluţia din piaţa imobiliară rezidenţială din România a fost influenţată şi în 2023 de dobânzile ridicate, care au avut impact atât asupra dezvoltatorilor, crescându-le costurile de construcţie, cât şi asupra cumpărătorilor, care s-au confruntat cu preţuri ridicate şi cu dobânzi mai mari la creditele ipotecare. Însă semnalele transmise atât de Banca Centrală Europeană, cât şi de Banca Naţională a României, prin demararea procesului de reducere a dobânzilor, pe fondul diminuării presiunilor inflaţioniste, au potenţialul de a revigora investiţiile în domeniu, pe de o parte, şi de a stimula creditarea ipotecară, pe de altă parte. În plus, este de aşteptat ca perspectivele de creştere economică şi majorarea veniturilor populaţiei să dinamizeze activitatea în domeniu în perioada următoare”, explică Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanţă pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România, citat de Ziarul Financiar.
Pe piaţa chiriilor, Zona Metropolitană Interioară a Londrei urcă trei poziţii în clasament şi devine cel mai scump oraş european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunară de 33,8 euro/mp. Pe locul al doilea se află Dublin, cu o chirie medie de 31,5 euro/mp, urmat de Paris, cu 31,3 euro/mp.
Oraşul Patra din Grecia este la cealaltă extremă, cu cea mai mică chirie medie, de 6,3 euro/mp, urmat de Burgas din Bulgaria (6,9 euro/mp).
În România, cel mai scump oraş dintre cele analizate este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 9,7 euro/mp, urmat de Bucureşti, unde chiriaşii plătesc în medie 9,2 euro/mp pe lună, ambele în creştere faţă de anul anterior.
„Preţurile şi chiriile pentru locuinţele din România au fost influenţate, în 2023, şi de scăderea numărului de tranzacţii pe piaţa imobiliară rezidenţială, cu aproximativ 10% faţă de anul anterior, dar şi de încetinirea activităţii de construcţii de locuinţe, cu aproape 6%. Aşadar, este nevoie de stimularea activităţii pe această piaţă, pentru a creşte oferta şi, astfel, a răspunde cererii tot mai ridicate care se manifestă în prezent, dar şi pe termen mediu şi lung”, adaugă Marius Vasilescu, Partener Consultanţă Financiară, Deloitte România.
Ediţia a 13-a a studiului Deloitte Property Index analizează evoluţia pieţei imobiliare rezidenţiale în anul 2023 în 24 de ţări şi 69 de oraşe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Infidelitatea partenerului crește riscul de a face boli de inimă, diabet sau migrene. Ce alte efecte negative poate să aibă
Citește pe www.zf.ro: BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
Citește pe www.zf.ro: Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Ioan Vâţ, ALPLA: „În 2025, vrem să majorăm capacitatea de producţie din fabrica de PET reciclat pe care o avem la Târgu-Mureş“
Citește și: Elon Musk dă în judecată mai multe companii şi asociaţii pe care le acuză că au boicotat platforma X
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
Povestea cofondatoarei unuia dintre cele mai cunoscute şi aprecialte branduri de lactate de specialitate, o afacere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Am făcut calculul. Câți euro a primit Betty Salam pentru cele 2 săptămâni la Asia Express 2024 de la Antena 1
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe