Tabloul economiei româneşti: 642.344 companii active, dintre care jumătate în sectorul de servicii

România avea la finele anului trecut 642.344 de întreprinderi active, cu 2,9% mai multe decât în 2021, jumătate dintre acestea fiind în sectorul de servicii (51,1%), în timp ce 27,4% erau în comert,12% în constructii şi 9,5% în industrie, arată o analiză realizată de INS.

134 afișări
Imaginea articolului Tabloul economiei româneşti: 642.344 companii active, dintre care jumătate în sectorul de servicii

Tabloul economiei româneşti: 642.344 companii active, dintre care jumătate în sectorul de servicii

În total, companiile aveau 4,1 milioane de salariati, o cifră de afaceri de 2,4 miliarde lei, generau în economie o valoare adăugată brută de 603 milioane lei şi au închis anul cu un profit brut cumulat de 235 milioane lei.

În cursul anului 2022, aceste întreprinderi au derulat investitii de 197 milioane lei, dintre care 34% au fost în industrie, 30% în sectorul de servicii, 20,8% în constructii şi 15,2% în comert.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (39,8%), locul doi fiind ocupat de industrie (33,9%). În schimb, companiile din construcţii au deţinut doar 7,2% din totalul cifrei de afaceri.

Din punct de vedere al rezultatului final, cel mai profitabil sector a fost cel al serviciilor, care a deţinut 34,3% din profitul brut, urmat la mică distantă de industrie, cu 32,8%.

Întreprinderile din sectorul Servicii de piaţă au deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (38%), urmate de cele din industrie (30%) şi comert (20,8%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 20 salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de circa 5 salariaţi.

Valoarea adăugată brută la costul factorilor a fost obţinută în 2022, în proporţie de 34,9% în servicii de piaţă, 32,2% în industrie, 23,6% în comerţ şi 9,3% în construcţii. (Valoarea adăugată brută la costul factorilor: reprezintă suma salariilor şi altor elemente legate de costul factorilor de muncă, a profitului, a subvenţiilor de exploatare, a amortizării capitalului fix, din care se scad impozitele legate de producţie), scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici