Prima pagină » Economic » Temu, sub vizorul UE. Gigantul online este acuzat că nu previne vânzarea produselor ilegale pe platforma sa

Temu, sub vizorul UE. Gigantul online este acuzat că nu previne vânzarea produselor ilegale pe platforma sa

Comisia Europeană a acuzat luni retailerul online chinez Temu că nu a luat măsuri suficiente pentru a opri vânzarea de produse ilegale pe piața europeană, în urma unei anchete desfășurate în baza Legii privind Serviciile Digitale (DSA).
Temu, sub vizorul UE. Gigantul online este acuzat că nu previne vânzarea produselor ilegale pe platforma sa
Sursa foto: Hepta

Potrivit AP, retailerul online Temu, deținut de compania chineză Pinduoduo, este vizat de autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană pentru eșecul de a preveni listarea și vânzarea de produse ilegale pe platforma sa.

Comisia Europeană a publicat luni concluziile preliminare ale unei investigații demarate anul trecut, în cadrul noii Legi privind Serviciile Digitale (Digital Services Act – DSA), care impune platformelor online obligații stricte privind siguranța utilizatorilor.

Potrivit anchetei, utilizatorii europeni sunt expuși unui „risc ridicat” de a cumpăra produse ilegale, precum jucării pentru copii și electronice mici, neconforme cu reglementările în vigoare.

Descoperirile s-au bazat pe o operațiune de tip „mystery shopping” realizată de anchetatori.

Reacția Temu

Temu a transmis un comunicat scurt în care afirmă că „va continua să coopereze pe deplin cu Comisia.”

Comisia nu a detaliat motivele specifice pentru care produsele sunt considerate ilegale, dar a remarcat că vânzările online au crescut semnificativ în paralel cu apariția unui număr mai mare de produse nesigure sau contrafăcute.

În analiza sa preliminară, executivul european a constatat că Temu utilizează o evaluare de risc „inexactă”, bazată pe date generale din industrie, în locul unor informații relevante despre propriul său marketplace.

Acest lucru ar indica măsuri de prevenție inadecvate împotriva vânzătorilor ilegali.

„Cumpărăm online pentru că avem încredere că produsele din Piața Unică sunt sigure și conforme cu normele noastre”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică și siguranță.

„Din punctul nostru de vedere preliminar, Temu este departe de standardele cerute de DSA”.